KURIR TV IZ NEMANJINE Brnabićeva: Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu! Han: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine posle izbora na KiM
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

posle sastanka u vladi srbije

KURIR TV IZ NEMANJINE Brnabićeva: Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu! Han: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine posle izbora na KiM

Politika -

BEOGRAD - Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Beogradu, sastaće se sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom će razgovarati o reformama u Srbiji, situaciji u regionu, ali i dijalogu sa Prištinom.

Nakon sastanka u 9 sati u Vladi Srbije, predviđeno je da se dvoje zvaničnika obrate medijima.

Premijerka Brnabić je rekla da joj je drago što je videla komesara Hana u Beogardu. Ona je zahvalila i Junkeru, kao i Mogerini na podršci koju pružaju Srbiji i što su dali ododatni podsticaj reformama.

foto: Printscreen

"Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu. Mi razumemo situaciju u EU, ali nije naše kada ćemo postati članica EU već kada ćemo i koliko brzo postati evropska Srbija", kazala je Brnabić.

"Kada je reč o preporukama koje se tiču rada parlamenta i vladavine prava, Skupština Srbije je razmatrala izvšetaje nezavisnih tela poput Agencije za borbu protiv korupcije, poverenika za informacije od javnog značaja, ombudsmana, što je bila jedna od važnih preporuka. Na izričit zahtev predsednice parlamenta, Vlada Srbije je prestala da šalje skupštini predloge zakona po hitnom postupku", kazala je premijerka.

Radimo zajedno na temu Nacrta medijske strategije, o tome smo danas razgovarali s Hanom. Ona je naglasila da će u narednom periodu, u dogovoru sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, organizovati još jedan sastanak kako bi bila razmotrena, kako je ocenila, tri ključna pitanja u vezi sa kojima je došlo do određenih nesporazuma.

"Strategija neće biti poslata na usvajanje bez dogovora i konsultacija sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, bez toga da svi transparentno znaju šta i zašto menjamo, koja je logika tih promena", navela je Ana Brnabić.

"Srbija ostaje posveđena i regionalnoj saradnji. Ne postoji ekonomski jaka, stabilna i konkuretna Srbija, bez jakog i stabilnog regiona", istakla je Brnabić.

Han: Potrebno je da se postigne dogovor za trajni napredak

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han rekao je da je Evropska komisija pod predsedavanjem Žan Klod Junkera bila posvećena regionu i da se u to vreme mnogo toga postiglo.

"Postigli smo mnogo toga, ali nedvni događaj je bacio senku na sav napredak. Dijalog između Beograda i Prištine je ključan za napredak regiona. Potrebno je da se postigne dogovor za trajni napredak", istakao je Han.

Han je izjavio da ne želi da komentariše unutrašnja dešavanja na Kosovu ali je izrazio nadu da će na Kosovu uskoro biti održani izbori koji će omogućiti da se obnovi dijalog Beograda i Prištine.

"Nije dobro da komentarišem domaća dešavanja. Situacija je jasna, nadam se na osnovu najava da će uskoro doći do izbora koji će promeniti političku situaciju na Kosovu što će nam omogućiti da obnovimo dijalog. Za tango je potrebno dvoje. Za to je potrebna politički razjašnjena situacija i nadamo se da će se to desiti što pre", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić.

On je istakao da je sa Severnom Makedonijom ostvaren značajan napredak i uveren je da će zemlje članice EU u oktobru dati zeleno svetlo za početak pregovora sa Severnom Makedonijom ali i sa Albanijom.

foto: Printscreen

On je rekao da je razlog njegovo posete Beogradu što će s premijerkom Brnabić prisutvovati na Sportske igre mladih na Adi. Ocenio je da je ta privatna inicijativa sjajan primer uspešnosti, jer okuplja mlade iz regiona koji učestvuju u pojedinačnim i timskim sportovima na jednom od najvećih takmičenja.

"Drago mi je što sam jedan od ambasadora ove inicijative i nadam se da ćemo uspeti da je proširimo i na Severnu Makedoniju i da će i njihova deca učestvovati."

Han je rekao da će ostati posvećen regionu i kada napusti funkciju. Prema njegovim rečima 2018. je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godina napretka.

"I buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rešena je da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Odlazeća Evropska komisija bila je posvećena regionu i mnogo toga je postignuto, ali nedavni događaji bacaju senku na taj napredak. Kada govorimo o pomacima u ovoj godini, važna prekretnica je sporazum o smanjenju troškova rominga, što je važna prekretnica u izgradnji dobrosusedskih odnosa", naglasio je Han.

On je istakao i da je prošlog meseca otvoreno novo poglavlje za pristupanje EU, ukupno 17, a da su dva privremeno zatvorena i da to ne pokazuje samo dosledan napredak Srbije ka članstvu, već predstavlja i podsetnik da nova Komisija ne sme da izgubi region iz fokusa.

"Mi pružamo kontinuiranu podršku, i razgovarali smo o godišnjem izveštaju, o preporukama kako Srbija nastaviila svoj put ka EU. Demokratija, vladavina prava, osnovna prava su ključne oblasti. Pozdravljam sve inicijative koje se odnose na medijsku strategiju", kaže Han.

On je dodao da preporuke Izveštaja o napretku treba da budu prioritet vladi kako bi Srbija nastavila napredak ka članstvu u EU.

"Podstičemo Srbiju da primeni preporuke i nastavi rad na Nacrtu na medijskoj strategiji, to je ključno, a primena će biti još važnija. Nastavićemo da vas podržavamo u svim naporima koje činite. Ja ću ostati posvećen i već smo započeli neke stavri koje treba završiti. Imate veliku podršku ovde u Beogradu od našeg ambasadora."

foto: Printscreen

Han je rekao i da parlament treba da bude mesto za političku debatu, te je podvukao važnost međustranačkog dijaloga u skupštini, pozdravljajući prve korake preduzete u tom smeru. Kada je reč o izborima iduće godine apelovao je na srpske valsti da primeni preporuke Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a. Istakao je da sve reforme koje sprovodi Srbija to čini za unapređenej života građana, a ne zadovoljenja briselske administracije.

Premijerka Brnabić je rekla da su razgovarali o dijalogu i posledicama prekidanja.

"Nadam se da će se pojaviti inicijativa koja će omogućiti da Priština preispita svoje stavove i okrene se regionalnoj saradnji. Pričali smo o dijalogu, koliko je važan i koliko ima posledica to što je prekinut. Nismo ulazili dublje u to jer mi se čini da je rečeno sve što ima da se kaže. Mi ćemo nastaviti da pokazujemo da je regionalna saradnja jedini put za budućnost", rekla je premijerka u Vladi Srbije.

Ona je najavila da će Beograd i Skoplje uskoro potpisati bilateralne sporazume koji se tiču granične saradnje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se nadležni baviti navodima KRIK-a o sumnji na korupciju u slučaju brata ministra finansija Siniše Malog, ali je i ocenila da se novinari te redakcije "ne pridržavaju" većine profesionalnih standarda i da za njih "ne postoji crvena linija" koju neće preći kako bi optužili članove Vlade Srbije za korupciju.

Odgovarajući na pitanje novinarke KRIK-a šta će preduzeti povodom navoda da Predrag Mali godinama vozi auto privatne kompanije koja, kako je navela, dobija najvrednije poslove u Srbiji, premijerka je rekla da će se nadležni pozabaviti tim slučajem, odnosno da ne želi da uzima navode KRIK-a kao proverene činjenice.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track