ANA BRNABIĆ: Srbija pomaže RS da uvede 500 digitalnih učionica!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

premijerka srbije

ANA BRNABIĆ: Srbija pomaže RS da uvede 500 digitalnih učionica!

Politika -

Srbija će pomoći Republici Srpskoj da se u sledećoj godini uvede 500 digitalnih učionica širom RS, a početkom septembra biće potpisan i sporazum o sveobuhvatnoj saradnji u oblasti digitalizacije, dogovoreno je danas na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i predsednice RS Željke Cvijanović.

Brnabić je novinarima, nakon sastanka, rekla da Srbija želi da prenese znanje koje smo mi već isprobali, prošle godine sa 2.000 digitalnih učionica i uvođenjem digitalnih udžbenika.

Ona je podsetila da će od 1. septembra u Srbiji biti 500 osnovnih škola povezanih na brz internet, kao i 10.000 digitalnih učionica.

Brnabić je izrazila uverenje da će početkom septembra Srbija i RS potpisati prvi konkretan sporazum koji će pomoći Srpskoj, da kao što je slučaj u našoj zemlji, i tako bude uvedena e-uprava.

"Sve što smo videli da u poslednje dve-tri godine funkcioniše u Srbiji, želimo da prenesemo Republici Srpskoj. Da naša saradnja ne bude više samo u infrastrukturi, izgradnji mostova, vrtića, domova zdravlja, već da to pređe i u domen znanja, inovacija, tehnologija", rekla je Brnabić.

Premijerka je navela i da tim iz Novog Sada, koji je tom gradu doneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, sada radi sa Banjalukom na kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Ona je dodala da će Srbija podržati Banjaluku da dobije tu titulu i istakla da je sigurno da će saradnja između gradova Srbije i RS ostaviti mnogo toga dobrog.

Brnabić je zahvalila Cvijanović što, kako je rekla, stalno insistira na proširivanju saradnje, na dobrobit građana.

Predsednica RS Željka Cvijanović je istakla da je saradnja Srbije i Srpske konkretna, merljiva i da daje efekte, upravo onako na čemu je insistirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te da u obrazovanju postoje mnoga dobra rešenja koja mogu da se kopiraju od Srbije koja ide mnogo koraka napred.

Cvijanović je, na zajedničkoj pres konferenciji, zahvalila Srbiji na pomoći i podršci, istakavši da je veoma važno da se preko infrastrukturnih projekata priđe građanima.

Prenela je da je razgovarala o nadogradnji saradnje, ovaj put u oblasti obrazovanja.

Ukazala je da su postignuti dogovori koji će se do septembra staviti na papir.

Istakla je da u Srbiji ima mnogo dobrih rešenja koja Srpska može da kopira, jer Srbija u ovoj oblasti ide mnogo koraka napred.

Cvijanović je kritikovala što narodi u BiH trpe štetu što nemaju dobre koordinisana delovanja.

Zahvalila se Srbiji na donaciji od 500 novih digitalnih učionica, istakavši da će oblast programiranja kao jedan od obaveznih predmeta ući u osnovne škole.

"Definitivno moramo izaćii iz stereotipa i uhodanih okvira. Moramo da pogledamo gde moderni svet zarađuje", podvukla je Cvijanović.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja