ZA ZAEVA JE SUDBINA TERORISTE OVK JASNA: Morina je za Interpol državljanin Srbije, a za Severnu Makedoniju Kosova
Foto: EPA, Profimedia

traži se pravda

ZA ZAEVA JE SUDBINA TERORISTE OVK JASNA: Morina je za Interpol državljanin Srbije, a za Severnu Makedoniju Kosova

Politika -

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, izavio je danas da će prema bivšem pripadnika tzv. OVK, Tomoru Morini, s Kosova, kojeg je početkom sedmice uhapsila makedonska policija, biti poštovan zakon.

Zaev je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je, prema njegovim rečima pravo u tom slučaju jasno i da je Morina "državljanin Kosova", ali da ga Interpol smatra državljaninom Srbije, po čijoj poternici je ovaj bivši pripadnik tzv. OVK I uhapšen.

Zaev ističe da će u ovom slučaju biti poštovana vladavina prava I međunarodnih propisa i zakona u skladu sa evropskim normama.

Prema njegovim rečima, slučajem Morine se ne bavi makedonska vlada, već nadležni tužilac, nadležni sudija i Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova, Agim Nuhiu, zamenik ministra unutrašnjih poslova, i niko drugi.

foto: EPA

Ukazao je da je Severna Makedonija, kao i Srbija, član Interpola. On je tom prilikom pomenuo činjenicu da je Skoplje glasalo za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji.

- Pravosudni organi Severnoj Makedoniji, kao u Austriji, Grčkoj Velikoj Britaniji, donose odluku o izručenju. Pravo jasno kaže da je on državljanin Kosova, a ne Srbije i da bi trebalo da bude pušten iz pritvora i da ne bi trebalo da bude ekstradicije, rekao je Zaev.

Zaev je, međutim, ukazao da Interpol kaže da je Morina državljanin Srbije.

- To nije istina, naša zemlja potvrđuje da je državljanin Kosova i da ima pasoš iz Velike Britanije i Kosova, ali najmanje što očekujem je poštovanje zakona, rekao je Zaev.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track