MAKRON ZAMOLIO MONDOLONIJA DA SE VRATI U PARIZ: Evo ko će biti novi ambasador Francuske u Srbiji
Foto: Damir Dervišagić, EPA

nova dužnost

MAKRON ZAMOLIO MONDOLONIJA DA SE VRATI U PARIZ: Evo ko će biti novi ambasador Francuske u Srbiji

Politika -

Dosadašnji amabsador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni od 1. avgusta počinje da radi na novoj dužnosti, mestu direktora Direkcije za kontinentalnu Evropu, a u Pariz se vraća na molbu predsednika Emanuela Makrona.

Kako se navodi u dnevnom listu "Politici", pozivajući se na izvor u francuskoj ambasadi, Mondoloniju je taj posao nuđen još od maja, ali je on uporno odbijao zeleći da ostane u Beogradu.

Tek kada ga je lično predsednik Emanuel Makron prilikom nedavnog boravka u Beogradu zamolio da preuzme dužnost Mondoloni je pristao.

foto: Beta

On će se na novoj dužnosti baviti Balkanom (ne i zemljama koje su u EU), zatim centralnom Azijom, Potkavkazjem, Rusijom, Ukrajinom, Krimom, Moldavijom.

Mondolonija će u Beogradu zameniti Žan Luj Falkoni.

- Mondonloni nam ga je predstavio kao velikog stručnjaka za multilateralu, ali ne i za bilateralu. Odlican je poznavalac evropskih prilika, i sistema funkcionisanja EU. Zbog toga su ga i izabrali, a ne zato što ima iskustva u bezbednosti, tvrde sagovornici lista i objašnjavaju da je novi ambasador predao agreman i čeka odobrenje zvanicnog Beograda.

Falkoni je trenutno ambasador Francuske u kancelariji UN u Beču i zameniće Mondolonija posle samo dve i po godine službovanja u Begoradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track