Janša: EU odgovorna za Srebrenicu više od UN

Janša: EU odgovorna za Srebrenicu više od UN

Politika -
To se dogodilo u evropskom dvorištu, ali članovima EU je nedostajalo jedinstvo kako bi preduzeli potrebne mere, smatra slovenački premijer

LJUBLJANA - Za zločin u Srebrenici više je odgovorna Evropska unija nego Ujedinjene nacije, izjavio je danas u Ljubljani slovenački premijer Janez Janša posle razgovora sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom. Kako je javila slovenačka agencija STA, Janša je, navodeći važnost UN kao organizacije koja je "efikasna i globalna" u svojim aktivnostima, naglasio da je važno da se uspostavi jača uloga regionalnih organizacija koje bi trebalo da preuzmu veću odgovornost u svojim regionima.

"Najveća odgovornost je na nama, Evropljanima, a tek onda na Ujedinjenima nacijama. To se dogodilo u evropskom dvorištu, ali članovima EU je nedostajalo jedinstvo kako bi preduzeli potrebne mere. Da je bilo više jedinstva i razumevanja situacije, a manje ličnih interesa, genocid se ne bi dogodio", rekao je Janša, komentarišući masakr u Srebrenici.

Prema Janšinim rečima, posle Srebrenice situacija se poboljšala i EU je sprovodila preventivne mere, na šta, kako je dodao, ukazuju "vrlo uspešne" intervencije u Makedoniji i na Kosovu. Janša je govorio na konferenciji za novinare pre Bana, koji se u svom obraćanju usredsredio na reforme UN, situaciju u Siriji i na Balkanu, navodi STA.

Kako je precizirao slovenački premijer, on i Ban su se složili da bi zavisnost nekoliko zemalja u regionu od međunarodne zajednice trebalo smanjiti, kao i da bi trebalo ubrzati proces evro-atlantskih integracija celokupnog regiona. Ban je zahvalio Sloveniji na njenom učešću u mirovnim misijama UN, pogotovo u misiji u Siriji, gde je trenutno18 slovenačkih mirovnjaka uključeno u operacije međunarodne organizacije.

Ranije danas generalni sekretar UN susreo se sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom i obratio se slovenačkom parlamentu, gde je pozvao na unapređenje trajne stabilnosti na Balkanu. Tokom šestodnevne turneje po zapadnom Balkanu, Ban Ki-mun će boraviti u svim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, a u Srbiju stiže 23. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track