"Iza brda" pobednik festivala na Paliću
Foto: KURIR

"Iza brda" pobednik festivala na Paliću

Srbija -
Po oceni žirija, Alperov film je polazi od mikrokosmosa porodičnih odnosa, a uzdiže se do metafore za nastanak rata i efikasnom jednostavnošću doseže dimenziju klasične grčke tragedije

PALIĆ - Film turskog reditelja Emina Alpera "Iza brda" (Tepenin Ardi) dobitnik je glavne nagrade Festivala evropskog filma Palić "Zlatni toranj", saopštio je danas festivalski žiri.

Po oceni žirija, Alperov film je polazi od mikrokosmosa porodičnih odnosa, a uzdiže se do metafore za nastanak rata i efikasnom jednostavnošću doseže dimenziju klasične grčke tragedije.

Film "Iza brda" pokazuje koliko je lako stvoriti neprijatelja iz nemoći da se suočimo sa sopstvenim problemima i predrasudama, naveo je žiri.

Festival evropskog filma počeo je 14. jula na Paliću, a završava se večeras proglašenjem najboljih filmova i dodelom priznanja. U glavnom takmičarskom programu bilo je prikazano 14 filmova.

Članovi međunarodnog žirija Festivala evropskog filma na Paliću ove godine bili su glumica Mira Furlan (Hrvatska/SAD), producent i reditelj Ahmet Bojacioglu (Turska), glumica i rediteljka Aleksandra Dalstrom (Švedska), producentkinja Gabrijel Krancelbinder (Austrija) i publicista Bojan Ž. Bosiljčić (Srbija/Kanada).

Nagrada za najbolji film iz programa "Paralele i sudari" u kojoj je prikazano 10 ostvarenja, dodeljena je estonskom filmu "Idiot", u režiji Rajnera Sarneta.

Odluku o najboljem filmu u programu "Paralele i sudari" doneo je međunarodni žiri kritike u kome su učestvovali Verena fon Štakelberg (Nemačka), Dejan Kotiga (Hrvatska) i Marko Kostić (Srbija).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track