Najnovije vesti

EVO ŠTA SE STVARNO DEŠAVALO NA SASTANKU VLASTI I OPOZICIJE: Počeli bez pozdrava, sevale VARNICE sa obe strane, sve ključalo od NETRPELJIVOSTI!
Foto: Marina Lopičić, Sonja Spasić

Direktno

EVO ŠTA SE STVARNO DEŠAVALO NA SASTANKU VLASTI I OPOZICIJE: Počeli bez pozdrava, sevale VARNICE sa obe strane, sve ključalo od NETRPELJIVOSTI!

Politika

Burno - Atmosfera na momente bila žustra i bučna, ali je dogovoreno da se razgovori o uslovima za fer izbore uskoro nastave

Prvo sučeljavanje predstavnika vlasti i opozicije, bez medija i na neutralnom terenu, prošlo je prilično burno, ali i uz saglasnost da se razgovori o popravljanju izbornih uslova nastave ubuduće.

Prema saznanjima Kurira, atmosfera u sali Fakulteta političkih nauka, gde je održan sastanak pod pokroviteljstvom ovog fakulteta i Fondacije za otvoreno društvo, bila je na momente napeta i bučna, a da se i u ovoj prilici prelila ista ona netrpeljivost koju proteklih meseci pokazuju opozicioni lideri prema vladajućoj strukturi, i obratno, videlo se već na početku - prošlo je bez rukovanja.

foto: Sonja Spasić

Zakuvalo se

Prvi put posle mnogo vremena jedni naspram drugih sedeli su, s jedne strane, potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, poslanici SNS Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić i članica Predsedništva ove stranke Vladanka Malović, a s druge, predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Miroslav Aleksić, Marinika Tepić i Nebojša Zelenović. U ulozi posrednika bili su dekan FPN Dragan Simić, predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

foto: Sonja Spasić

- Zakuvalo se kada je prvo Aleksić počeo da se žali na medijsku diktaturu, a onda i Đilas, koji je pričao o neravnopravnom prostoru koji ima opozicija u medijima. Na to su žustro uzvratili Đukanović i Malovićeva, koji su podsetili Aleksića na staljinizam koji je vladao na Televiziji Trstenik dok su oni vladali. Đukanović je čak Đilasu uzviknuo: „Ćuti, sedi dole, držao si sve medije u šaci dok si bio vlast.“

Đuka Đilasu: Ćuti, sedi dole, držao si sve medije u šaci  dok si bio  vlast
Đuka Đilasu: Ćuti, sedi dole, držao si sve medije u šaci dok si bio vlastfoto: Sonja Spasić

Birački spiskovi

Jedna od tema o kojima se razgovaralo jesu i birački spiskovi, na čijem dovođenju u red mesecima unazad insistira opozicija. Prema njihovim tvrdnjama, birački spiskovi nisu ažurirani godinama unazad, zbog čega se u njima nalazi više onih nego što Srbija ima glasača, u kojima ima i pokojnika, ali i onih koji su se iselili iz zemlje, do onih koji iz nekog razloga nemaju pravo glasa iako bi po svim kriterijumima trebalo da ga imaju.

Đilas pljuvao PSG

- Đilas mu je dobacio da se smiri i pomirljivo nastavio da priča o izborima u ovim uslovima i bojkotu, ali je ispalo da je više pljuvao Pokret slobodnih građana nego vlast - ispričao je naš izvor koji je prisustvovao sastanku.

Važno je  učestvovati... Zoran Lutovac
Važno je učestvovati... Zoran Lutovacfoto: Sonja Spasić

Mediji su, prema zamisli organizatora, izostavljeni iz ovog pokušaja da se uspostavi dijalog između vlasti i opozicije, a zvanično saopštenje najavljeno je tek za danas i izdaće ga Fondacija za otvoreno društvo. - Razgovor je vođen u konstruktivnoj atmosferi, dogovor svih učesnika bio je da bude iza zatvorenih vrata. Ovo je bila inicijativa FPN i Fonda, i mislim da imamo dovoljan legitimitet da pokrenemo ovakav dijalog - rekao je Milan Antonijević iz Fondacije.

Kako saznajemo, sledeće sučeljavanje u ovom formatu biće organizovano već u avgustu, iako je bilo predloga da se odloži za septembar.

Bez izjava o detaljima ĐUKANOVIĆ: PALE SU TEŠKE REČI

foto: Sonja Spasić

Učesnici nisu želeli da daju izjave posle sastanka, a jedino je Đukanović optužio SZS da su njihovi predstavnici alarmirali medije, uprkos dogovoru s organizatorom da sastanak prođe bez medijske pompe. - Da je bilo žustro, bilo je. Pale su i teške reči, a o detaljima neću, jer želim da ispoštujem dogovor. Nismo išli ni na kakve pregovore. Ovo su bili razgovori, a gospoda iz opozicije će morati da podnesu neke zakonske predloge i akte ako hoće da menjaju izborne uslove - izjavio je Đukanović. Odmah posle sastanka na Tviteru je objavio: - Elem, skup je bio zamišljen kao prezentacija Cesida i Crte o izbornom zakonodavstvu. Nikakvi pregovori i slične besmislice. Ipak, očito je da su gospoda iz SZS imali za cilj da politizuju skup i mimo pravila moderatora skupa pozvali su medije.

Milan Nikolić

DOBAR KORAK

foto: Printscreen

Politički analitičar Milan Nikolić napominje za Kurir da je ovim sastankom napravljen dobar korak, jer dijalog nema alternativu. - Suština demokratije je dijalog, i u parlamentu i van njega. Ne valja ovo što i vlast i opozicija viču da nema dijaloga. Šta nam onda ostaje - ulica, sukobi, građanski rat... Mora se razgovarati. Ovo je zato veliki pomak, a videćemo šta će doneti dalji razgovori - rekao je Nikolić.

Naredni susret u avgustu

ČETIRI BITNE TEME NA STOLU

Razgovori predstavnika vlasti i opozicije o uslovima za održavanje izbora biće nastavljeni, a prvi naredni biće održan u avgustu. Prema saznanjima našeg lista, planirana su četiri nova sastanka vlasti i opozicije. Neke od tema o kojima će diskutovati lideri vlasti i opozicije biće i birački spisak, finansiranje kampanje, uloga medija tokom predizborne kampanje i obezbeđivanje biračkog prava, kao i izborna administracija.

Okrepljenje za dijalog

PRASE OSTALO NETAKNUTO

Sastanak o izbornim uslovima trajao je oko tri sata, a u jednom momentu na adresu Fakulteta političkih nauka stigla je isporuka hrane, tj. posluženje za učesnike. Prema našim saznanjima, u kutijama koje su unesene bili su pečenje i deserti. Do kraja sastanka niko se nije poslužio.

Kurir.rs/Ivana Kljajić Foto: Marina Lopičić/Sonja Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...