Najnovije vesti

OTKRIVENI ŠOK DOKAZI PROTIV BRAĆE HARADINAJ: Srbe dobro hranili i terali da vežbaju pa ih ilegalnim putevima odvodili u Albaniju i vadili im organe?! GLAVNA VEZA BILA IM I AL KAIDA
Foto: Profimedia, Zorana Jevtić

jeziv put bez povratka

OTKRIVENI ŠOK DOKAZI PROTIV BRAĆE HARADINAJ: Srbe dobro hranili i terali da vežbaju pa ih ilegalnim putevima odvodili u Albaniju i vadili im organe?! GLAVNA VEZA BILA IM I AL KAIDA

Politika

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv premijera u ostavci privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja za zločine za koje mu se nije sudilo.

Drecun je za Politiku izjavio i da su srpske vlasti našle način da razgovaraju sa tužiocem u Hagu, iako je to deo pravosuđa nepriznatog Kosova.

foto: Printscreen Youtube, AP/Visar Kryeziu

"Komunikacija sa njima je ostvarena jer je naš interes da se dođe do pravde i da se procesuiraju odgovorni bez obzira na to što je taj sud formiran u Prištini. Mi smo uspostavili mehanizam da izbegnemo bilo kakva tumačenja da preko saradnje sa tužilaštvom priznajemo samoproglašeno Kosovo", kazao je Drecun.

Kako su Srbe odvodili na vađenje organa 

Drecun je za TV Pink ispričao da se došlo do saznanja kako su braća Haradinaj bila ključna u vađenju i trgovini organima Srba u tzv. žutoj kući na severu Albanije. On je rekao da je Daut Haradinaj bio operativac u ovom poslu, ali da se bez Ramuša nije smelo ništa. Drecun je otkrio da su Albanci otete Srbe dobro hranili i držali ih u stanju dobre fizičke spremnosti da bi ih onda ilegalnim putevima transportovali na sever Albanije ka Tropoji i Kukešu gde su im vađeni organi koji su potom preko aerodroma Rinas kod Tirane transportovani dalje ka Turskoj i Siriji. Štaviše, u tom poslu braća Haradinaj bila su povezana i sa Al Kaidom o čemu svedoči i sastanak Dauta Haradinaja u Sofiji sa rođenim bratom aktuelnog lidera Al Kaide Ajmana al Zavahirija.

On dodaje da će postupak u slučaju trgovine organima pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti težak, ali da radna grupa kojom rukovodi intenzivno radi kako bi se tužilaštvu dostavio što čvršću dokazni materijal.

"Postoje aktuelni svedoci i činjenice o kojima se ne može sada govoriti. Kod Karle del Ponte izgovor zbog čega ranije nije pokrenut postupak za slučaj "žuta kuća" bio je taj što nisu nađena tela ubijenih. Međutim, u Hagu se Srbima sudilo i za zločine kada nije bilo tela, tako da to ne bi trebalo da bude prepreka", kaže Drecun.

Drecun je istakao da je sada promenjena klima i da se ide na utvrđivanje odgovornosti za zločcine OVK.

"Sve će zavisiti od toga da li će biti valjanih dokaza za ono o čemu je govorio Dik Marti. Dokumentacija je uništena pod izgovorom da nemaju mesta da je čuvaju. Ne zna se tačno šta je nestalo, a čime raspolaže novo tužilaštvo za sada se ne otkriva", rekao je Drecun.

Autor tekstova novinske agencije Srna o svedočenjima Albanaca koji su učestvovali u otmicama i zlostavljanju Srba na KiM i njihovom odvođenju u Albaniju gde su im vađeni vitalni organi, o tome koliko se zarađivalo od prodaje tih organa, kao i o umešanosti braće Haradinaj u trgovinu organima, rekao je da tek namerava da navede imena ubijenih Srba, kao i izveštaje posle njihove ekshumacije.

Mesto srpskog stradanja, nekadašnja žuta kuća
Mesto srpskog stradanja, nekadašnja žuta kuća foto: Profimedia

On je pojasnio da je do poverljivih dokumenata čije je deo objavila agencija Srna došao pre oko mesec dana.

"Reč je o materijalu na oko 30 strana. Sva njihova svedočenja su prosleđena izvesnom Džonatanu Saču, prema mojim saznanjima, predstavniku tužilaštva u Hagu", rekao je novinar Srne, koji je želeo da ostane anoniman.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/TV Pink)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...