Najnovije vesti

ALEKSANDAR JOVIČIĆ: Vučić je nešto najbolje što se Srbiji desilo
Foto: Silvija Slamnig

Intervju Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula

ALEKSANDAR JOVIČIĆ: Vučić je nešto najbolje što se Srbiji desilo

Politika

Onog trenutka kad on ne bude predsednik SNS, ja neću više biti član Predsedništva stranke. Ostaću član stranke, ali neću biti ni na jednoj funkciji

Mir i stabilnost su danas najskuplje reči! Sve što je Srbija žrtvom i mukotrpnim radom poslednjih godina postigla može da se sruši kao kula od karata ako nema mira. Zato Srbija vodi pametnu i odgovornu politiku, ne zvecka oružjem, nemamo zapaljive govore, otvaramo vrata naše zemlje, poštujemo druge, ali tražimo da i drugi isto rade.

Ovim rečima Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula i član Predsedništva SNS, počinje razgovor za Kurir u kojem govori o izborima, opoziciji, situaciji na Kosovu i Metohiji, ali i o svojim političkim ambicijama i još jednom zanimanju koje ima - pilotiranju.

U politici ste od 21. godine i kada ste postali predsednik opštine Palilula, bili ste najmlađi predsednik jedne opštine. Kakve su dalje vaše političke ambicije? - Kada čovek nema ambiciju i cilj, ima podlogu da krene putem destrukcije, jer mu vreme i misli nisu okupirani konstruktivnim stvarima. Onda luta, sklon je devijantnom ponašanju, porocima... Zbog toga ja imam ambicije, ali one nisu nužno okrenute ka politici. Neki mi to i zameraju, pa kažu: "Evo ga Jovičić pilot". Da, jesam pilot, i dalje se usavršavam jer želim da ulažem u sebe. Želim da imam još jedno zanimanje a da to nije politika.

foto: Filip Plavčić

Ko je vaš politički uzor? - U poslednjih 30 i 40 godina niko bolje nije predstavljao Srbiju od našeg predsednika. Mislim da je Aleksandar Vučić nešto najbolje što se Srbiji desilo. On se zalaže za interese Srbije na najbolji mogući način: u međunarodnoj politici u očuvanju teritorijalnog integriteta, u ekonomskom smislu. Rešavaju se goruća pitanja u našoj zemlji, imamo primer smederevske železare, rade se auto-putevi, nezaposlenost je sa 25 odsto pala na 11, otvoreno je na desetine fabrika po čitavoj Srbiji, privlače se investicije, plata će sa 350 uskoro biti 500 evra... Ova zemlja se rušila 30 godina, nije moguće ni podići je za nekoliko godina, ali Srbija je sada neuporedivo bolja i cenjenija u svetu. Vučićeva snaga je što ume da balansira, da vodi politiku koja nije nepotrebno oštra, ali u svakom trenutku pokazuje da Srbija mora da se poštuje. To je umeće. To je definicija vođenje države, a to niko nije uspeo da uradi.

Predsednik je rekao da neće da se kandiduje na skupštini stranke za lidera SNS. Šta mislite o tome? - Onog trenutka kad Vučić ne bude predsednik SNS, ja neću više biti član predsedništva stranke. Ostaću član stranke, ali neću biti ni na jednoj funkciji u njoj. U SNS sam ušao zbog Vučića još 2008. na osnivačkoj skupštini i smatram da ta stranka bez njega nije ista.

Mnogi kandidati se pominju kao potencijalni naslednici... - Ne vidim nikoga ko bi mogao da zameni Vučića, da se ne uvrede kolege, mada mislim da i oni misle isto. Vučić mora da ostane na čelu stranke, on je naš predsednik.

Da li vam je Vučić bio favorit i dok je bio u Srpskoj radikalnoj stranci? - Naravno da je bio, i tada je imao energiju i probojnost.

Imao je i Šešelj... - Ali to što je Vučić imao, pokazalo se danas koliko je jako. Pogledajte gde je on, a gde su svi ostali. I to narod vidi.

foto: Printscreen/N1

Da li opozicija može da ugrozi aktuelnu vlast? - Opozicija nema energiju, nema program. Oni ne idu među narod, misle da je odlazak u narod kad odu na Tviter. Prava politika je kada odete da vidite ljude, da im posvetite vreme, da čovek oseti pažnju, da saslušate koji problem ima i da pokušate da ga rešite. Opozicija to ne radi. Ti reciklirani kadrovi iz prošlosti nisu bili ni u svim gradovima u Srbiji, a Vučić je u svakom selu, i za koje nismo ni čuli, bio barem jednom.

Sledeće godine u martu biće parlamentarni izbori. Kakav ishod očekujete? - Ne mogu da se bavim procentima, to radi struka. Ali znam da će kampanja biti teška i nemilosrdna. Mislim da će predstavnici Saveza za Srbiju da udaraju na najprimitivniji način. Po porodici predsednika, po porodicama njegovih najbližih saradnika. Nastaviće da izmišljaju najgnusnije laži, da spinuju i prave izmišljene afere. Još teža okolnost je što će i određeni faktori iz međunarodne zajednice pokušavati da oslabe SNS i ovu konstelaciju vlasti.

Zbog čega? - Kad imate stranku koja ima apsolutnu većinu, veoma je teško vršiti pritisak, jer ne mogu da se povlače figure u Vladi kao lutke u pozorištu. A oni žele baš takav sistem. Najviše bi voleli stranku koja će imati 26-27 odsto i neke koalicije. Tada se stvara prilika da se ucenjuje, što sada ne može. Nikome ne odgovara ovakva stabilnost koju sad ima Srbija.

Kako ocenjujete dešavanja na KiM? Taksa je i dalje na snazi, dijalog je stopiran, provokacije od kosovskih zvaničnika su redovne, premijer Ramuš Haradinaj je dao ostavku zbog Haga, ali je brzo pušten...? - Situacija na KiM nije sjajna, ali ona je loša po Srbiju poslednjih 20 godina, a do pre šest-sedam godina imala je konstantnu tendenciju pogoršanja. Po mom mišljenju, sada je, iako zategnuta i veoma napeta, situacija ipak povoljnija, jer je Srbiji vraćen međunarodni ugled. Uspeli smo da iz pozicije gubitnika povratimo pregovaračku poziciju. Dijalog je stopiran, ali ovoga puta nije Srbija jedini i glavni krivac. Nije Srbija povlačila radikalne poteze, taksu je uvela Haradinajeva vlada. Sada je već svima jasno ko ne želi dijalog.

Svakodnevno su prisutne kritike zbog rekonstrukcije ulica i Trga republike, šta kažete na njih? - To je posao koji predstavnici opozicije najbolje znaju da rade, posle nameštanja tendera i čerupanja državnih para - da kritikuju! Poručujem im da nastave da kritikuju, a mi ćemo nastaviti da radimo. Ko je u pravu, reći će građani na izborima.

O prisluškivanju TADIĆEV REŽIM BIO DIKTATORSKI Otkriveno je da su bivši predsednik Tomislav Nikolić i sadašnji Aleksandar Vučić prisluškivani dok su bili opozicija. Šta mislite o tome? - Nisam time iznenađen jer sam još kao odbornik opozicije u Skupštini grada Beograda ukazivao na to koliko je tadašnja navodna demokratska vlast zapravo autoritarna. Prisluškivanje, praćenje, zastrašivanje, ucene, to su sve odlike takvih diktatorskih režima kao što je bio Tadićev.

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: Silvija Slamnig

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...