PREDSEDNIK SAD PRELOMIO: Tramp otkačio albanskog lobistu!
Foto: Shealah D. Craighead

ODLUČAN

PREDSEDNIK SAD PRELOMIO: Tramp otkačio albanskog lobistu!

Politika -

Šut-karta Šef Bele kuće odustao od imenovanja Džona Ratklifa na mesto direktora nacionalnih obaveštajnih službi, što je, tvrde analitičari, veliki udarac za Albance

Američki predsednik Donald Tramp neočekivano je odustao od imenovanja Džona Ratklifa, poznatog albanskog lobiste, na mesto direktora nacionalnih obaveštajnih službi u SAD. Spoljnopolitički analitičari kažu za Kurir da je ovo jak udarac velikoalbanskim aspiracijama.

Tramp je, naime, protekle nedelje prihvatio ostavku Dena Koutsa, dosadašnjeg direktora obaveštajnih službi, i saopštio da će upravo Ratklifa imenovati za njegovog naslednika.

Ratklif je snažno vezan za albansku zajednicu u SAD i prepoznat je kao glasan zagovornik priznavanja nezavisnosti Kosova. On je 2016. prisustvovao nacionalnom ekonomskom forumu albanske dijaspore, gde je održao govor i rukama sa spojenim palčevima i raširenim prstima pokazao znak dvoglavog orla, kojim Albanci promovišu ujedinjenje Kosova i Metohije i Albanije. Ratklif se takođe pojavljivao na sastancima zajedno sa Pandelijem Majkom, albanskim ministrom za dijasporu, i Fatmirom Medijuom, bivšim albanskim ministrom odbrane.

foto: Privatna Arhiva

Funkcija od koje je Ratklif odustao jedno je od najvažnijih mesta u Vašingtonu jer je direktor nacionalnih obaveštajnih službi desna ruka predsednika SAD i nadzire 17 civilnih i vojnih obaveštajnih agencija, među kojima je i CIA.

Analitičar Zoran Spasić kaže za Kurir da je ovo veliki udarac za Albance, te dobra vest za Srbiju.

- Albanska i velikoalbanska politika, a posebno diplomatija, uglavnom se oslanjaju na lobiranje. Oni sve svoje političke planove sprovode pomoću takvog uticaja. Taj albanski lobi je i te kako oslabio u poslednje vreme, a to potvrđuje i ova Trampova odluka. Njegovo odustajanje od poznatog albanskog lobiste Ratklifa dobra je vest za Srbiju i još jedan pokazatelj da se politika Vašingtona prema Srbiji menja - objašnjava Spasić.

Žestoke optužbe

NEMA KVALIFIKACIJE

foto: Privatna Arhiva

Demokrate tvrde da Džon Ratklif nema neophodne kvalifikacije za mesto direktora nacionalnih obaveštajnih službi. On je bio načelnik jedne luksuzne četvrti u Dalasu i godinu dana je proveo kao državni tužilac u Teksasu.

Dužnost direktora nacionalnih obaveštajnih službi je da utvrdi prioritete i obračuna se s pretnjama kojima je zemlja izložena. Svi koji su pre Džona Ratklifa bili na toj funkciji su bivše diplomate, stručnjaci za nacionalnu bezbednost, penzionisani vojni zvaničnici, bivši čelnici Pentagona ili direktori obaveštajnih agencija.

Lična karta

Džon Li

Ratklif

rođen: 20. oktobar 1965.

Mesto: Maunt Prospekt,Ilinois

Bračno stanje: oženjen

Deca: dvoje

(I. Kljajić - A. Petrović Foto:Shealah D. Craighead)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track