IMAMO NOVE DOKAZE PROTIV ZLOČINCA RAMUŠA HARADINAJA: Albanci su na najmonstruozniji način mučili Srbe u 160 zatvora širom Kosmeta!
Foto: Printskrin

PRAVDA

IMAMO NOVE DOKAZE PROTIV ZLOČINCA RAMUŠA HARADINAJA: Albanci su na najmonstruozniji način mučili Srbe u 160 zatvora širom Kosmeta!

Politika -

Prikupljen je dokazni materijal ne samo protiv doskorašnjeg kosovskog premijera i njegove bande već i protiv celokupnog terorističkog OVK, koji je počinio zločine

Radna grupa Odbora za Kosovo i Metohiju prikupila je nove dokaze koji bivšeg vođu tewrorističke "oslobodilačke vojske kosova" ("ovk") Ramuša Haradinaja mogu da odvedu na optuženičku klupu, otkrio je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. Identifikovano je skoro 160 ilegalnih zatvora terorističkog "ovk" u kojima su Albanci na najmonstruozniji način mučili Srbe.

Sve detaljno

- Zbog osetljivosti tematike ne mogu da otkrivam više detalja, ali najvažnije je da imamo dokaze ne samo protiv Haradinaja i njegove bande već i protiv celokupnog "ovk". Obezbedili smo dokumentaciju i eventualne svedoke koji bi potvrdili zločine. Sada je na specijalizovanom tužilaštvu da odluči kakav je kvalitet tih dokaza i da li će podići optužnicu - rekao je Drecun, dodajući da je dokumentacija „na sigurnom“.

foto: Stefan Jokić

U materijalu koji su prikupili ima izjava žrtava i svedoka počinjenih zločina OVK, naredbi, pravilnika i uputstava, ratnih dnevnika, šifrarnika, priznanica, mapa, fotografija i audio-zapisa i aktivnosti "ovk".

- Napravili smo kompletan presek i identifikovali svih 160 zatvora po zonama. Zona Lab - deset logora, zona Šalja - 13 logora, zona Drenica, Hašim Tači - 16 logora, zona Paštrik - 37, zona Dukađini, u kojoj je Ramuš Haradinaj direktno odgovoran za te zatvore - 33 zatvora i 237 dokumenata. Ukupno skoro 160 zatvora - otkrio je Drecun i dodao da Haradinaj mora da snosi odgovornost.

Gubi se svaki trag

Podseća da su timovi Haškog tribunala između 1999. i 2000. ekshumirali ukupno 4.019 posmrtnih ostataka, od kojih je samo 50 odsto identifikovano, a od identifikovanih samo je jedna osoba srpske nacionalnosti.

- Neidentifikovana tela su ponovo zakopavana na lokacijama koje su do danas delimično nepoznate. Nakon završenih aktivnosti Haškog tribunala utvrđeno je da postoji najmanje 1.150 tela sa 80 lokacija kojima se gubi svaki trag. Zašto im se gubi svaki trag? Da nisu možda srpske žrtve u pitanju? - upitao je Drecun gostujući na RTS.

Haradinaj o srpskoj imovini NE DAMO „TREPČU“, DONOSI NAM 500 MILIONA
foto: Dimitrije Ostojić

Haradinaj je ponovio da kosovska vlast neće odustati od otimanja srpske imovine na KiM. On je rekao da pitanje rudarskog kombinata „Trepča“ ne sme da bude uključeno u dijalog sa Srbijom.

- Ne smemo izgubiti izvor života. Taj kombinat će Kosovu doneti 500 miliona evra, i to ne prometa, već profita - rekao je Haradinaj.

Kurir.rs/S. S. Foto: screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track