Najnovije vesti

DRECUN OČEKUJE U HAGU I TAČIJA I VESELJIJA: Protiv Haradinaja do sada svedočilo više od 500 Srba
Foto: Stefan Jokić

HAŠKO TUŽILAŠTVO

DRECUN OČEKUJE U HAGU I TAČIJA I VESELJIJA: Protiv Haradinaja do sada svedočilo više od 500 Srba

Politika

Haško tužilastvo saslušalo je oko 500 srpskih svedoka protiv Ramuša Haradinaja, a neki od njih tražili su da o njihovoj bezbednosti brinu bezbednosne službe Srbije, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

 

On je dodao i da je uočeno da ima prostora za poboljšanje programa zaštite koje svedocima obezbeđuje Specijalno tuzilaštvo u Hagu.

 

- Postoje velike rezerve zbog ranijih iskustava sa Haškim tribunalom. Mi znamo da ima više od 500 Srba koje je kao svedoke saslušalo haško tužilaštvo. Neki svedoci protiv Ramuša Haradinaja zatražili su posredstvom srpskog Tužilastva za ratne zlocine da u Srbiji uđu u program zaštite i naše vlasti su to prihvatile, kaze Drecun.

 

Inače, za sigurnost svedoka u programu zaštite u Srbiji zadužena je specijalizovana jedinica nakon što zaključe sporazum o ulasku u taj program.

 

Kako dodaje Drecun, komunikacija radne grupe koja prikuplja dokaze protiv vođa bivše OVK i haškog tužilaštva dobro funkcioniše. Drecun navodi da je njegov utisak da tužilaštvo radi profesionalno i da neće biti zastićenih.

 

- Očekujem da će u Hag biti pozvani i Hašim Tači i Kadri Veselji, jer je nemoguće izbeći njihovu komandnu odgovornost, smatra Drecun.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...