PREDSEDNIK SPAS ALEKSANDAR ŠAPIĆ OTVORENO ZA KURIR O IZBORIMA: Imam svoj put, neću u koalicije zbog cenzusa!
Foto: Vladimir Milovanović

REKAO ŠTA MISLI O BOJKOTU

PREDSEDNIK SPAS ALEKSANDAR ŠAPIĆ OTVORENO ZA KURIR O IZBORIMA: Imam svoj put, neću u koalicije zbog cenzusa!

Politika -

Jasan - Koristeći „bojkot“ kao termin, već se svrstavate na jednu ili drugu stranu. Što se tiče izlaska na izbore, o tome ćemo odlučiti neposredno pred njih, u zavisnosti od raznih faktora

Kad bi se održavali izbori u nedelju, Srpski patriotski savez (SPAS) sa Aleksandrom Šapićem na čelu osvojio bi 3,5 odsto glasova, pokazalo je poslednje istraživanje javnog mnjenja agencije Faktor plus. Šapić, međutim, smatra da SPAS ima bolji rejting, a u intervjuu za Kurir posebno ističe da neće ulaziti u koalicije samo da bi prešao cenzus.

- Trudim se da generalno ne komentarišem istraživanja, jer se često koriste u manipulativne svrhe. Nijedan čovek koji se ozbiljno bavi ovim poslom ne donosi važne odluke na osnovu istraživanja koja izlaze u medijima, već na osnovu ličnog uvida u njih. Neću da kažem da su ona koja se pojavljuju u medijima potpuno netačna, ali podaci za neke stranke apsolutno ne odgovaraju istini. Oni koji veruju da će nečiji potezi, pričam u svoje ime, zavisiti od rezultata objavljenih u medijima ili su mnogo naivni ili me ne poznaju.

Šta pokazuju vaša istraživanja rejtinga SPAS? - Da imamo više.

Toliko se već pominje koalicija sa DSS, šef te stranke Miloš Jovanović i vi imate otvoren pristup tome, ali se ništa nije konkretizovalo. Koliko ste blizu definitivne odluke o koaliciji?

- Ne krijem da imamo dobru komunikaciju. Da li će iz toga proizići saradnja, znaćemo na jesen. Ali opet da ponovim - koji god istraživač javnog mnjenja misli da će njegova istraživanja objavljena u novinama uticati na moje političke odluke, naivan je čovek. A sa druge strane, sigurno neću ulaziti u bilo kakav dogovor s bilo kim samo da bih prešao cenzus. Dobar izborni rezultat treba da bude posledica nečega, a ne cilj sam po sebi.

foto: Kurir Arhiva

Da li vam je bliža politika vlasti ili opozicije?

- Onog momenta kad našu politiku budemo definisali prema SNS, SZS ili bilo kome trećem, tog dana ću prestati da se bavim politikom. Mi imamo svoj put i, bez obzira na druge, nećemo ga menjati.

Idete li na razgovore vlasti i opozicije, da li oni treba da budu otvorenog ili zatvorenog tipa?

- Kad se održao prvi sastanak, na nas su svi zaboravili. Zatim su se setili da su na neke zaboravili. A onda su opet zaboravili da su nas zaboravili! Iz toga zaključujem da im je mišljenje pojedinačno druge stranke po snazi u Beogradu i stranke koja je u prve četiri u Srbiji - potpuno irelevantno. Pa stoga nema razloga da se uopšte izjašnjavam.

Šta mislite o bojkotu izbora?

- Koristeći "bojkot" kao termin, već se svrstavate na jednu ili drugu stranu. Što se tiče izlaska na redovne parlamentarne izbore, o tome ćemo odlučiti neposredno pred njih, u zavisnosti od raznih faktora. Među njima su stanje u medijima, društvu, ali i podrška ljudi. Svakako nećemo izlaziti da bismo bili nečija vreća za udaranje ili deo opšte scenografije.

Kurir.rs/S. Slamnig Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track