ĐURIĆ O SRAMNOJ ODLUCI PRIŠTINE DA ZABRANI ULAZ NA KOSOVO SA SRPSKIM PASOŠIMA: Albanci samo traže način da maltretiraju ljude, a posebno Srbe
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

reagovanje

ĐURIĆ O SRAMNOJ ODLUCI PRIŠTINE DA ZABRANI ULAZ NA KOSOVO SA SRPSKIM PASOŠIMA: Albanci samo traže način da maltretiraju ljude, a posebno Srbe

Politika -

Priština samo traži načine kako da maltretira građane bez razloga, ponaša se antievropski i anticivilizacijski, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, povodom navoda pojedinih medija da je Direkcije granične jedinice kosovske policije donela odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju KiM.

"Stalno nalaze nove načine da ometaju slobode običnih ljudi svih nacionalnosti, a posebno Srba, prema kojima netrpeljivost ponovo i ne kriju. Inače, na Kosovo i Metohiju ne treba sa srpskim pasošem. Nije ni trebalo, niti će trebati. Možda samo na graničnim prelazima Srbije na izlasku iz Srbije sa teritorije AP KiM prema Albaniji i Severnoj Makedoniji", rekao je Đurić.

Podsećanja radi, kaže Đurić, za same prelaze koje Priština danas bez prava tretira kao granične imamo da se zahvalimo, kako Prištini, tako i "tandemu" Vuk Jeremić - Borko Stefanović, koji su 2011. dogovorili i potpisali takav sporazum o slobodi kretanja.

Prema odluci granične policije, zabrana ulaska ne odnosi na osobe koje poseduju ličnu kartu i izvod za decu sa fotografijom.

Granična policija je odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i bez uobičajene procedure obaštavanja javnosti.

Mera granične policije koja je na snazi od juče, pogodiće građane centralne Srbije koji preko KiM putuju u Albaniju, Crnu Goru, a poseduju od dokumenata samo pasoš.

Na administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa decom i osoba koje su posedovale samo pasoš Republike Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track