TAČI UPRAVLJA MAFIJAŠKOM HOBOTNICOM: Međunarodni institut raskrinkao lidere Prištine!
Foto: AP

Pale maske

TAČI UPRAVLJA MAFIJAŠKOM HOBOTNICOM: Međunarodni institut raskrinkao lidere Prištine!

Politika -

Kosovski predsednik neguje nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, kriminal... Potkupljuje strane zvaničnike prljavim novcem. U svemu ima pomoć albanskog premijera Rame, navodi IFIMES

Kosovo je političko-kriminalna hobotnica koju simbolizuje kosovski predsednik Hašim Tači, ocenjuje Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES.

Analitičari ovog instituta sa sedištem u Ljubljani upozoravaju da Tači i njegov klan postaju sve jači i da zajedno s "kriminalnim režimom" albanskog premijera Edija Rame koriste tzv. državu Kosovo kako bi proširili svoje pipke u regionu.

Kriminalno carstvo

- Iako je Ramuš Haradinaj premijer Kosova i njegova je pozicija operativno najvažnija, ipak Hašim Tači predstavlja simbol političko-kriminalne hobotnice. Tačiju dodatnu snagu daju savezništvo i korupcijska mreža s premijerom Albanije Edijem Ramom i njegovim režimom koji je u Albaniji uspostavio duboko međunarodno inkorporirano kriminalno carstvo, a svoje unutrašnje probleme često izvozi na Kosovo ili preko Kosova u region - navodi se u analizi "Prevremeni izbori na Kosovu 2019: Nova šansa za dekriminalizaciju Kosova".

Analitičari IFIMES ocenjuju da je Tači, i dok je vodio vladu, negovao nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, pritisak na medije, kriminal, netransparentnost i korupciju u svim oblastima kosovskog društva.

Potplaćuje strance

U pomenutoj analizi kritikuje se i EU, koja se drži po strani.

- Na Kosovu su u opticaju znatne količine prljavog novca koji je namenjen, između ostalog, razvijenoj korupcijskoj mreži za korupciju međunarodnih zvaničnika, ali i zvaničnika pojedinih uticajnih država, što potvrđuje činjenica da većina potpisanih sporazuma nikada nije implementirana, a njihova implementacija se i ne nazire - zaključuju analitičari IFIMES.

Vladaju klanovi

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže za Kurir da je ova analiza apsolutno tačna.

foto: Beta/Medija centar

- Do takvih zaključaka moglo je da se dođe pukom analizom sadržaja izveštaja koje su davale obaveštajne službe zemalja koje su prisutne na Kosovu. Taj kriminal jeste problem Kosova. Kosovo nije država ni po jednom parametru. Tamo vladaju kriminalni klanovi, a politički život praktično ne postoji, već se svodi na podelu plena između različitih klanova. Sve iz te analize je apsolutno tačno - smatra Dragišić.

O poslednjoj odluci Prištine NA SVE NAČINE OTEŽAVAJU ŽIVOT

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da Priština na sve načine pokušava da srpskom stanovništvu na KiM oteža život.

Povodom poslednje odluke kosovskih vlasti da zabrane ulazak na KiM građanima sa srpskim pasošem, Stefanović je rekao da se više i ne nada da će neko iz EU da reaguje.

- Prištinske vlasti pokazuju da ne nameravaju da se drže međunarodnih sporazuma koje su i sami potpisali, već da pokažu Srbima na KiM da nisu dobrodošli - poručio je on. Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da građani Srbije i ne treba da idu u južnu srpsku pokrajinu s pasošem, već s ličnom kartom.

I. K./ Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track