NEVIĐENA PLJAČKA STAROG GRADA! BASTAĆ ISPUMPAO 167.000.000 IZ BUDŽETA: Parama plaćao odbornike SPS i SRS da glasaju za njega!

NEVEROVATNO

NEVIĐENA PLJAČKA STAROG GRADA! BASTAĆ ISPUMPAO 167.000.000 IZ BUDŽETA: Parama plaćao odbornike SPS i SRS da glasaju za njega!

Politika -

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać je tokom godina, preko prljavih kombinacija, izvukao čak 167 miliona iz opštinskog budžeta, a onda je taj novac koristio za rad stranke čiji je član - Stranke slobode i pravde, ali i za podmićivanje odbornika Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske radikalne stranke (SRS), otkriva Kurir!

Naime, budžetskim novcem je potkupljivao na desetine odbornika iz SRS i SPS u Starom gradu, a punili su se i džepovi odbornika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, u kojoj je Bastać i potpredsednik.

Enormne sume

- Bastać izvlači enormne sume novca preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“. S tim firmama potpisuje milionske ugovore. Od 2016. potpisuje ugovore i ima sklopljene dilove do 2020. godine. Vrednost tih ugovora je 167 miliona dinara.

foto: Marina Lopičić

Tim novcem zapravo kupuje poslušnost odbornika u opštini Stari grad, a među njima su oni iz SRS i SPS. Naravno, novcem plaća i svoje ljude iz Stranke slobode i pravde - priča izvor Kurira.

Inače, ugovori s „Kodeks trejdom“ sklapaju se na ime „iznajmljivanja radne snage“, a najnoviji ugovor Bastać je zaključio pre dva dana. Član Predsedništva Srpske napredne stranke Luka Petrović kaže da Bastać na taj način „izvlači novac iz opštinskog budžeta za svoju političku stranku“. Petrović navodi da je Bastać tokom ove godine firmi „Kodeks trejd“ na osnovu drugih ugovora prebacio 42 miliona dinara, što znači da će ta firma u 2019. od opštine Stari grad dobiti 92 miliona dinara, odnosno petinu ukupnog budžeta.

foto: Screenshot
foto: Screenshot

- Pošto budžet gradske opštine Stari grad iznosi 468 miliona dinara, to znači da je Bastać 20 odsto ili petinu budžeta prebacio privatnoj firmi o čijim sumnjivim poslovima su već pisali mediji - upozorio je Petrović, koji je i predsednik opštinskog odbora SNS Stari grad.

Plaća i huligane

On tvrdi da Bastać preko firme „Kodeks trejd“ u stvari „izvlači novac iz opštinskog budžeta“ jer firma formalno angažuje radnike u opštini za dodatne poslove, a zapravo na taj način Bastać izvlači novac za svoju stranku.

foto: Nebojša Mandić

- Na taj način on opštinskim parama plaća svoje odbornike, službenike Đilasove stranke, u koju je nedavno prešao, i huligane koji uništavaju grad i zaustavljaju radove. Recimo, nekoliko odbornika koji ga podržavaju primalo je doskoro novac u SC „Milan Gale Muškatirović“ iako nikada nisu dolazili na posao. Ne znam da li u Srbiji postoji snažniji primer trgovine uticajem i kupovine odbornika od ovoga što Bastać radi. Po ugledu na njegovog šefa Đilasa, koji kupuje poslanike i stranke - navodi Petrović.

On je pozvao nadležne organe da istraže poslovanje opštine Stari grad i firme „Kodeks trejd“ jer, kako je kazao, „ne postoji primer u Srbiji, a verovatno ni u Evropi da jedan predsednik opštine 20 odsto para iz budžeta izvuče preko privatne firme i potroši ih na svoju političku stranku“.

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: BETA/Grupa građana "Šta radite bre - Marko Bastać"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track