SRBI U CG TRAŽE PRIJEM U DELEGACIJI EU ZBOG DISKRIMINACIJE Vuksanović: Uskraćena su nam sva stečena prava, institucije ne reaguju na na pritužbe
Foto: Printscreen Youtube

bez odgovora

SRBI U CG TRAŽE PRIJEM U DELEGACIJI EU ZBOG DISKRIMINACIJE Vuksanović: Uskraćena su nam sva stečena prava, institucije ne reaguju na na pritužbe

Politika -

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momičilo Vuksanović zatražio je od Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori prijem zbog, kako kaže, očigledne diskriminacije srpskog naroda u svim delovima društvenog i kulturnog života, saopšteno je iz tog Saveta.

Vuksanović je u zahtevu Delegaciji EU napisao da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena sva stečena prava, kao i Ustavom zagarantovana poput zaštite identiteta, te dodaje da državne institucije Crne Gore ni u jednom slučaju nisu uvažile mišljenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u vezi sa, kako kaže, pritužbama Saveta o očiglednoj diskriminaciji prema srpskom narodu.

Ističe da su njihova obraćanja crnogorskim institucijama, uključujući predsednika Skupštine Crne Gore, predsednika Vlade Crne Gore i predsednika ostala bez odgovora, a da se bez saglasnosti te organizacije prema institucijama EU šalju izveštaji koji ne oslikavaju realno stanje na terenu.

foto: Youtube Printscreen

Vuksanović naglašava da je srpski narod u potpunosti isključen iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave, kao i da se zakonska rešenja donose uglavnom protiv interesa srpskog naroda kao brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, i to "u cilju ostvarivanja projekta asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce".

"Za ovakav odnos prema srpskom narodu predstavnici državnih institucija uglavnom se pozivaju na preporuke Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u šta najiskrenije sumnjamo. Za sve navode spremni smo da pružimo očigledne dokaze", naveo je Vuksanović.

Vuksanović je dodao da će sa razlozima zahteva za prijem upoznati i diplomatska predstavništva država članica EU u Crnoj Gori i ambasadu SAD, saopštio je Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track