POLICIJA ČEŠLJA BASTAĆEV LOPOVLUK: Nadležni organi reagovali posle otkrića Kurira da je potkupljivao odbornike
Foto: Beta Milan Obradović

POD LUPOM

POLICIJA ČEŠLJA BASTAĆEV LOPOVLUK: Nadležni organi reagovali posle otkrića Kurira da je potkupljivao odbornike

Politika -

Postoji sumnja da je šef opštine Stari grad sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca, kaže Mario Spasić iz Saveta Transparentnost

Nadležni organi ispituju rad predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća! Nakon otkrića Kurira da je iz budžeta izvukao 167 miliona dinara, kojima je potkupljivao odbornike, protiv njega je podneta krivična prijava.

Kako je naš list otkrio, Bastać je preko firmi „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“ izvukao neverovatnih 167 miliona dinara.

Kupovao poslušnost

Tim novcem je kupovao podršku i poslušnost odbornika SRS i SPS, a deo je odlazio i ljudima iz Stranke slobode i pravde, koju vodi Dragan Đilas, a u kojoj je Bastać potpredsednik. Naime, pojedini odbornici su, kako smo otkrili, angažovani na fiktivnim poslovima, a za to su dobijali od 40.000 do 60.000 dinara mesečno.

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost juče je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Bastaća.

- Krivična prijava protiv Bastaća podneta je zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca - saopšteno je iz te organizacije. Generalni sekretar organizacije Mario Spasić naveo je da postoji osnovana sumnja da opština Stari grad, pod rukovodstvom Bastaća, sklapa fiktivne ugovore sa firmama „Kodeks trejd“ i „Rispekt legal“ iz Beograda sa ciljem angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u toj gradskoj opštini.

Svi da reaguju

Predsednik Republičke stručne komisije Vladimir Dimitrijević kaže da ukoliko se pokaže da su tačni navodi da je Bastać kupovao glasove odbornika, treba da reaguju nadležni organi, ali i nevladin sektor.

- Ako se pokaže kao tačno, očekujem reakciju nadležnih organa, poput Agencije za borbu protiv korupcije, koja ima jasna zakonska ovlašćenja, pa i obavezu da u ovom slučaju reaguje. Očekujem i reakciju nevladinog sektora - Crte, Transparentnosti, Cesida, koji prave sliku izbornog procesa - naglasio je on.

Radoslav Marjanović (SNS) BASTAĆ U PANIČNOM STRAHU

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS, kaže za Kurir da je Bastać u paničnom strahu.

- Teško mu je da objasni koje je odbornike plaćao preko privatnih firmi opštinskim parama, jer je kupovina odbornika od strane izvršne vlasti krivično delo, kao što je i pranje para iz opštinskog budžeta. To je udžbenički primer političke korupcije i trgovine uticajem i zbog toga je važno da nadležne institucije istraže ceo slučaj.

Dragan Dobrašinović SVE SAM VIDEO, ALI OVAKO NEŠTO DOSAD NISAM
foto: Beta/Medija centar Beograd

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže za Kurir da, ukoliko su odbornici zaista potkupljivani na način na koji je to rađeno u Starom gradu, onda je to posao za nadležne organe:

- To je jedan očigledno vrlo funkcionalan koruptivni lanac u kojem je svako dobijao svoje, osim građana Starog grada, čiji novac se tako prelivao u džepove odbornika. Na svašta sam nailazio baveći se korupcionaškim modelima, ali ovako nešto nisam dosad video. Ovo je izgleda specijalitet kuće.

Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto:Beta Milan Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja