ĐILASOV PULEN MORAĆE NA SUD: Marku Bastaću preti 12 godina robije!
Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

Pravda

ĐILASOV PULEN MORAĆE NA SUD: Marku Bastaću preti 12 godina robije!

Politika -

Postupak: Izvlačanjem 167 miliona iz budžeta, kojim je potplaćivao odbornike SRS i SPS, šef opštine Stari grad počinio je zloupotrebu službenog položaja. Za to je predviđen zatvor, objašnjava ekonomista Branko Dragaš

Predsedniku opštine Stari grad Marku Bastaću preti kazna zatvora od dve do 12 godina ukoliko se utvrdi njegova odgovornost po krivičnoj prijavi koja je protiv njega podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal, a nakon otkrića Kurira da je iz opštinskog budžeta izvukao 167 miliona dinara kojima je potkupljivao odbornike.

Bastać je, kako smo otkrili, preko firmi "Kodeks trejd" i "Rispekt legal" izvlačio neverovatne sume novca, kojim je potom kupovao podršku i poslušnost odbornika Srpske radikalne stranke (SRS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Razrađen sistem

Istovremeno, deo novca je išao i odbornicima iz Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, u kojoj je Bastać potpredsednik.

Prvi čovek Starog grada, koji važi za Đilasovog pulena, ima razrađeni sistem po kom sklapa sporne ugovore s pomenutim firmama, a potom odbornike angažuje na fiktivnim poslovima i za to im isplaćuje od 40.000 do 60.000 dinara mesečno.

Sektor za borbu protiv korupcije Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost je, nakon ovog otkrića, podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Bastaća, i to zbog osnovane sumnje da je sklapanjem fiktivnih ugovora vršio krivično delo pranja novca.

Zloupotreba položaja

Ekonomista Branko Dragaš kaže za Kurir da bi Bastać mogao da odgovara za zloupotrebu službenog položaja ako nadležni organi utvrde njegovu odgovornost u tim sumnjivim radnjama.

foto: Printscreen

- Tužilac po krivičnoj prijavi za pranje novca kvalifikuje delo - poreska utaja ili zloupotreba službenog položaja. Veštačenjem se utvrđuje načinjena šteta. U konkretnom slučaju radi se o zloupotrebi službenog položaja, a po Krivičnom zakoniku se navodi da, ako je šteta veća od 1,5 milion dinara, a ovde je to daleko viša suma, kazna je zatvor od dve do 12 godina - objašnjava Dragaš.

Radoslav Marjanović (SNS)

NOVCEM PLAĆAO LJUDE DA DEMOLIRAJU BEOGRAD

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS u beogradskoj skupštini, ocenjuje za Kurir da je najnovije izvlačenje 167 miliona iz opštinskog budžeta "udžbenički primer političke korupcije i trgovine uticajem", te da nadležni organi sve treba da istraže:

foto: privatna arhiva

- Političko eksperimentisanje odlazećeg predsednika opštine Stari grad, koga je još DS izbacio zbog izdavanja menica bez pokrića, a čime je finansijski oštetio i svoju matičnu stranku, završilo se tako što je Bastać postao šef Đilasove stranke za Beograd. To je građane Starog grada koštalo 167 miliona dinara. Kako bi opravdali novac koji dobijaju, Đilasovi i Bastaćevi plaćenici su mesecima zaustavljali radove, čupali saobraćajne znake i demolirali gradilišta u nameri da spreče i zaustave veliko uređenje Beograda, koje je započeto zahvaljujući politici Aleksandra Vučića i SNS.

Biljana Bojić/Foto:Dado Đilas, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track