Najnovije vesti

ŠPIJUNSKI UDAR NA DRŽAVU! STRANE TAJNE SLUŽBE POJAČALE RAD: CIA i MI6 spremaju specijalni rat u Srbiji! Hoće da izazovu nerede, imaju ljude u opoziciji!
Foto: Shutterstock, AP/Darko Vojinović

otkrivamo

ŠPIJUNSKI UDAR NA DRŽAVU! STRANE TAJNE SLUŽBE POJAČALE RAD: CIA i MI6 spremaju specijalni rat u Srbiji! Hoće da izazovu nerede, imaju ljude u opoziciji!

Politika

Agenata ima bukvalno svuda, slikaju i snimaju sve što bi im bilo od koristi za neke buduće akcije. Priželjkuju neki incident većih razmera da bi se protest dela opozicije omasovio

Strane obaveštajne službe, a posebno američka CIA i britanski MI6, poslednjih meseci su pojačale svoje aktivnosti u Srbiji, otkriva Kurir.

Strane agenture su povele specijalni rat protiv Srbije i spremaju se da s „mekanijih“ psihološko-propagandnih dejstava pređu na oštrije i opasnije metode, koje podrazumevaju i potpaljivanje unutrašnjih nemira, upozoravaju naši sagovornici.

Daju i nagrade

- Poslednjih meseci primetno je pojačano dejstvo stranih službi u Srbiji, a pogotovo američkih i britanskih agenata. Njih ima bukvalno svuda, slikaju i snimaju sve što bi im bilo od koristi za neke buduće akcije, a sada je posebno osetljivo što su se infiltrirali u redove opozicije. Pokušaju da izdiferenciraju najperspektivnije pripadnike opozicije ili osobe iz javnog života koje su opoziciono nastrojene i naklonjenije političkom angažovanju. Žele da takve uključe u poslove za koje su im potrebni, a zauzvrat bi ih i materijalno nagradili - priča izvor Kurira iz bezbednosnih krugova i dodaje:

foto: AP / Darko Vojinović

- Takođe, strani agenti priželjkuju neki incident većih razmera da bi se protest dela opozicije omasovio i prerastao u svakodnevno okupljanje.

Bivši kontraobaveštajac Ljuban Karan ističe da su američka i britanska služba vodeće u kreaciji i vođenju, kako kaže, specijalnog rata protiv Srbije, čiji je cilj najpre brzo rešenje za Kosovo, a zatim i promena političkog kursa Srbije - udaljavanje od Rusije i približavanje NATO:

„Pakuju“ afere režimu

- Oni će s psihološko-propagandnih dejstava preći na oštrije i opasnije metode, a to je stvaranje unutrašnjih problema u državi i, ako se stvori situacija, potpaljivanje unutrašnjih nemira. Opozicija i unutrašnja agentura će primenjivati silu, ali je cilj i da se državni organi isprovociraju na upotrebu sile. Time će moći da prikažu da je režim totalitaran i neprihvatljiv. Paralelno se radi na tome da se isprovociraju ulični nemiri i da se vlast poveže s nekim zloupotrebama tajnih službi u odnosu na političke protivnike.

Vlade Radulović PLASIRAJU DEZINFORMACIJE

Vojni analitičar Vlade Radulović napominje da su Kosovo i bezbednosni sistem ključne teme zbog kojih strane obaveštajne službe najčešće pojačavaju svoje aktivnosti u Srbiji.

foto: Printksrin

- Uvek kad je na dnevnom redu naoružavanje, strategija odbrane, nabavka vojne opreme ili nešto u vezi s Kosovom, budite sigurni da strane obaveštajne službe rade punim kapacitetom. Analize nepogrešivo pokazuju da je u poslednjem periodu primetno njihovo pojačano dejstvo, jer kad god se intenziviralo neko pitanje u vezi s Kosovom ili je ugovorena neka nabavka oružja, pojedine strane službe su u srpsku javnost plasirale određene poluinformacije ili dezinformacije.

ŠTA RADE STRANE AGENTURE

prikupljaju informacije o vodećim političarima (fotografisanje, praćenje, prisluškivanje...) prikupljaju vojne i bezbednosno poverljive podatke vrbuju ljude da rade za njih žele da u njima pogodnom trenutku izazovu tenzije u društvu

NEDAVNE ŠPIJUNSKE AFERE

2018-2019.

Region je potresala afera o bosanskoj obaveštajnoj službi, koja je nastavila da prisluškuje Milorada Dodika i Aleksandra Vučića

FEBRUAR 2019. Šef belgijske kontraobaveštajne službe Klement Vandenbere u osumnjičen da radi za Rusiju, a informacije je predavao Srpkinji za koju se sumnja da je dvostruki agent

JUN 2019. Otkriveno da agenti MI6, čija je jedinica stacionirana u Crnoj Gori, prisluškuju državni vrh Srbije

Jul 2019.

Prošlog meseca otkriveno da Vučića špijuniraju i iz Makedonije,a da je glavni centar smešten u auto-salonu u Skoplju

Kurir.rs/Ivana Kljajić Foto: Shutterstock, AP/Darko Vojinović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...