DŽIHADISTI SA KOSMETA OSNOVALI SOPSTVENU VOJSKU U SIRIJI: Najsurovija jedinica ISIS dobro vojno obučena i opremljena (VIDEO)
Foto: Printscreen/ periskopi.com

NAJSTRAŠNIJA GRUPA

DŽIHADISTI SA KOSMETA OSNOVALI SOPSTVENU VOJSKU U SIRIJI: Najsurovija jedinica ISIS dobro vojno obučena i opremljena (VIDEO)

Politika -

Albanci sa Kosova i Metohije koji su se pridružili ISIS-u u Siriji osnovali su sopstvenu jedinicu "Katiba", u kojoj se isključivo nalaze džihadisti koji su došli sa KiM.

Kako navodi portal "Metro njuz", to je zabeleženo u izveštaju vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma SAD.

"Poslednje aktivno prisustvo džihadista iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Albanska zajednica zove se 'Katiba' (borbena jedinica) koju čine etnički albanski borci koji deluju oko severozapadne sirijske provincije Idlib", navodi se u izveštaju.

Pripadnici ISIS-a iz drugih zemalja zapadnog Balkana, navodi se, ratuju u Siriji ujedinjeni sa pripadnicima drugih naroda, a samo Albanci imaju svoju etnički čistu jedinicu, koja je dobro pripremljena i dobro vojno obučena i opremljena. Monoetnička jedinica Albanaca ima svoju komandnu strukturu, što ukazuje na to da njihov broj nije zanemarljiv, a kako se procenjuje, u ovom trenutku na ratištu u Siriji ostalo je nešto malo više od 100 boraca sa KiM.

Vlade Radulović, vojni i politički analitičar navodi da su mnogobrojna istraživanja ozbiljnih organizacija pokazala da je procentualno najveći broj boraca iz Evrope u Siriji došlo sa prostora KiM. Imaju jaka uporišta Kosmetu, pogotovo na oko Kačanika, gde imaju i svoje kampove, a tačno se zna preko kojih se džamija regrutuju novi borci. Jedan deo boraca se i vratio, pa je i to razlog što strane obaveštajne službe upozoravaju svoje građane na moguće terorističke napade na tom području. Podsećanja radi,imali smo i ranije poruke islamista iz Sirije i Iraka koje su upućivali ljudima na Balkanu - kaže Radulović.

Interesantno, 40 odsto osuđenih za terorizam na Kosovu već je odslužilo kazne, koje po pravilu nisu duže od četiri godine. Oni su pušteni je iz zatvora i nalaze se na teritoriji KiM.

(Kurir.rs/Alo/ FOTO: Printscreen/periskopi.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track