Najnovije vesti

ZEMLJE KVINTE POZVALE NA NASTAVAK DIJALOGA: Priština da ukine takse, a Beograd da prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti
Foto: Shutterstock

traže da se stavi tačka na sukobe

ZEMLJE KVINTE POZVALE NA NASTAVAK DIJALOGA: Priština da ukine takse, a Beograd da prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti

Politika

Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Beograd i Prištinu da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma "neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija".

 

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Beograda i Prištine, ali da to ne mogu da učine "dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju".

 

"Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova", navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu.

 

Vlade pet zemalja su navele da je "posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih" i da se "kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za građane Kosova i Srbije".

 

"Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU i jednostavno nije održiv", navodi se u saopštenju.

 

U saopštenju se navodi da vlade pet zemalja žele da građani Kosova i Srbije "uživaju plodove održivog mira" i da su spremne da u tome pomognu "na svaki mogući način".

 

(Kurir.rs/Beta/ FOTO: Shutterstock)

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...