LOKALNI ŠERIF OŠTETIO BUDŽET ZA 3,9 MILIONA: Bojan Nešić čak TRI godine primao duplu platu, koju je SAM SEBI udvostručio!
Foto: Google Street View, Printscreen

NEMA MERE

LOKALNI ŠERIF OŠTETIO BUDŽET ZA 3,9 MILIONA: Bojan Nešić čak TRI godine primao duplu platu, koju je SAM SEBI udvostručio!

Politika -

Alavost - Dojučerašnji zamenik predsednika opštine Merošina Bojan Nešić samom sebi udvostručio platu. Na isti način častio i svog bliskog saradnika. Nešić umesto 80.000 dinara uzimao 149.000

Osim što je narodne pare nenamenski razbacivao na kupovinu kožnih jakni, torbi i fotelja, pa i drona, dojučerašnji zamenik predsednika opštine Merošina Bojan Nešić nije se ustručavao da milione iz budžeta, mimo zakona, prebacuje i direktno u svoj džep. On je samom sebi, ali i svom bliskom saradniku udvostručio primanja.

Nešiću, koji je prethodno obavljao i funkciju predsednika Merošine, tako je, umesto oko 80.000 dinara, svakog meseca na račun uplaćivano oko 149.000 dinara. I tako 30 meseci, od 2014. do maja 2016, čime je budžet oštećen za oko 2.070.000 dinara. O tome svedoče i izvodi iz platnog spiska opštine u koje je Kurir imao uvid. Ali to nije sve.

Krivična prijava

- Nešić je počastio i kolegu Bojana Sibinovića, koji je bio predsednik Skupštine opštine, inače socijalista. Njemu je, takođe bez zakonskog pokrića, digao primanja na oko 140.000 dinara i po tom osnovu oštetio opštinsku kasu za 1.800.000 dinara. Ukupna šteta je 3,87 miliona dinara (oko 33.000 evra), samo zato što je Nešić samovoljno sebi i Sibinoviću udvostručio zarade. To nije neviđen skandal, već kriminal. Njihova plata u zakonskim okvirima ne bi smela da pređe 80.000 dinara - priča izvor Kurira.

To protivzakonito delovanje utvrdio je, dodaje naš sagovornik, i državni revizor, na osnovu čijeg izveštaja je podneta krivična prijava Višem tužilaštvu u Nišu. Merošina je, inače, među najsiromašnim opštinama, a prosečna zarada u maju bila je 40.733 dinara.

Da vrati pare

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da je ključ rešenja u ovom slučaju kod javnog tužioca i opštinskog javnog pravobranilaštva:

foto: Damir Dervišagić

- Ako je Nešić učestvovao u kreiranju svoje zarade, onda je on saizvršilac ili podstrekač krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja. U takvim situacijama vodi se krivični postupak, a opštinski pravobranilac protiv njega podnosi prijavu za naknadu štete. Ako se utvrdi da je ostvario benefit koji mu se stavlja na teret, dužan je da sav bruto iznos sa zateznim kamatama vrati u opštinsku kasu.

Podsetimo, nakon što je Kurir danima pisao kako je Nešić oštetio Merošinu za milionske iznose, Vlada je donela odluku o raspuštanju skupštine u ovoj opštini, kao i rešenje o imenovanju predsednika i članova Privremenog organa.

Preletači

OBOJICA MENJALI PARTIJE

Nešić je u nekoliko navrata bio na mestu predsednika opštine Merošina, a za to vreme je više puta menjao političke partije. Učlanio se 2013. godine u SNS, iz kog je 2016. izašao i napravio grupu građana Naprednjaci Merošine. Zatim je prešao u SPS, a onda se ove godine ponovo vratio u SNS. Prošle sedmice je raspušten opštinski odbor SNS u Merošini zbog "stranačke nediscipline".

I Sibinović je imao sličnu preletačku taktiku - bio je u DS, pa zatim 2012. ušao u SPS, odakle 2017. prelazi u SNS, da bi se januara 2019. vratio u SPS.

Brojke

KAKO JE TROŠIO NEŠIĆ

- 430 hiljada dinara potrošio za gorivo koje je sipao u privatni auto - 304 hiljade dinara dao za kupovinu kožnih jakni - 200 hiljada dinara utrošio za dron

Biljana Bojić/Foto:Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track