DIJALOG VLASTI I OPOZICIJE!  Treći sastanak na FPN! Obradović, Živković i Aleksić NAPUSTILI SU RANIJE SASTANAK vlasti i opozicije i najavili bojkot FOTO I KURIR TV
Foto: Kurir/ Zorana Jevtić

Sastanak na FPN

DIJALOG VLASTI I OPOZICIJE! Treći sastanak na FPN! Obradović, Živković i Aleksić NAPUSTILI SU RANIJE SASTANAK vlasti i opozicije i najavili bojkot FOTO I KURIR TV

Politika -

Na Fakultetu političkih nauka održava se treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a tema o kojoj razgovaraju su mediji

Sastanku prisustvuju predstavnici SNS-a Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić i Goran Vesić, zatim Žarko Obradović iz SPS-a, predsednik DS-a Zoran Lutovac, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

U zgradu FPN-a ušli su i predsednik Nove stranke Zoran Živković, Aleksandar Ivanović iz SDS-a, Đorđo Žujović iz LDP-a, Stefan Simić iz PSG-a, Uroš Piper iz DSS-a.

Uvodni deo sastanka, pola sata, bio je otvoren za medije, nakon čega su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar smatra da bi trebalo da se, posle 20 godina, formira Nadzorni odbor Skupštine koji bi pratio ponašanje medija, imajući u vidu da za to postoji zakonska osnova.

Naveo je da bi trebalo da se uradi monitoring medija, jer je, kako kaže, to način da se utvrdi da li je ravnopravnost učesnika izbora poštovana.

Navodeći da REM sada radi u "okrnjenom" sastavu, Klačar je ukazao da je neophodno da se izaberu novi članovi, kao i da to regulatorno telo odlučuje o predmetima u kratkim rokovima i da o tome obaveštava javnost.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić primetio je da postoje problemi kada je u pitanju oglašavanje, navodeći da cenovnici nisu u potpunosti dostupni, kao i da je primećeno da neke stanice direktno prenose izborne skupove.

Naveo je da ne postoji nijedan državni organ koji prati da li je ravnopravnost učesnika u izvornoj trci ravnopravna.

Naveo je da ne postoji nijedan državni organ koji prati da li je ravnopravnost učesnika u izvornoj trci ravnopravna.

- Kada je reč o problemu praćenja rada državnih funkcionera tokom kampanje, imamo aspekt šta će biti dozvoljeno, a šta neće, predvideli smo čitav niz mera koje mogu da se primene - rekao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, problem su i institucije koje se bave medijima, koje, kako je naveo, krše svoje zakonske obaveze ne dostavljajući podatke čak ni po nalogu Poverenika i u tom smislu pomenuo REM i Agenciju za borbu protiv korupcije.

Kao "najveću opasnost" naveo je odlaganje plaćanja medijske promocije, a jedan od predloga je da se plaćanje vrši direktno, a ne preko posrednika.

Kako je rekao, državno oglašavanje nije uređeno na sistemski način, te se, ocenjuje, koristi skrivena kupovina medijskog uticaja.

Raša Nedeljkov iz Crte istakao je da je veoma važno da se unapredi rad REM-a, kao i da se vodi diskusija o kriterijumima po kojima će se novi članovi birati.

Crta, kaže, traži učestalije izveštaje u kojima će REM obaveštavati javnost o merenju koliko je koja lista imala prilike da komunicira sa biračima preko televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Lideri "Dveri" Boško Obradović, "Nove stranke" Zoran Živković i funkcioner "Narodne stranke" Miroslav Aleksić napustili su ranije sastanak opozicije i vlasti, koji je danas, po treći put, održava na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Obradović i Aleksić su rekli da će u narednim danima svojim strankama preporučiti da se izbori planirani za proleće naredne godine - bojkotuju.

1 / 39 Foto: Kurir/ Zorana Jevtić

- Ne preostaje mi ništa drugo nego da "Dverima" predložim bojkot - rekao je Obradović i dodao da je na sastanku ostao predsedavajući Saveza za Srbiju, Nebojša Zelenović, koji će danas zauzeti stav po pitanju daljih koraka.

- Jedini odgovor je da se protesti nastavljaju. Vidimo se na ulici, bojkot je jedini odgovor na sve ovo - dodao je Obradović.

Aleksić je rekao da su predstavnici opozicije "sa grčom u stomaku" učestvovali na današnjem sastanku. On je rekao da nema smisla dalje razgovarati sa predstavnicima vlasti i poručio da je u takvim oklnostima bojkot jedino rešenje.

Sastanak je i dalje u toku.

Predstavnici vlasti i opozicije stilgi su oko 10 sati na sastanak opozicije i vlasti.

Predstavnici opozicije i vlasti razgovarali su, tokom serije okruglih stolova, o izbornim uslovima, finansiranju stranaka i medijima.

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track