TRAMP PRONALAZI REŠENJE ZA KOSOVO: Poslao Pompea da o tome razgovara s Vučićem
Foto: AP/Alex Brandon, Marina Lopičić

Inicijativa: SUSRET ZVANIČNIKA U NJUJORKU

TRAMP PRONALAZI REŠENJE ZA KOSOVO: Poslao Pompea da o tome razgovara s Vučićem

Politika -

Diplomatija: Predsednik Srbije sastaće se danas na marginama sednice SB UN sa američkim državnim sekretarom, a centralna tema biće nastavak pregovora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku, na marginama sednice SB UN o Bliskom istoku, a centralna tema sastanka će, kako navode sagovornici Kurira, po svemu sudeći biti kako odblokirati dijalog Beograda i Prištine.

Na sajtu Stejt departmenta objavljeno je da će se predsednik Srbije sastati sa američkim državnim sekretarom, a izvori Kurira iz vrha vlasti navode da će sastanak biti o mnogim temama, ali s posebnim akcentom na Kosovo i Metohiju. Da će pokretanje dijaloga Beograda i Prištine s mrtve tačke biti centralni deo današnjih razgovora, smatraju i analitičari.

Amerikanci istisnuli EU

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić smatra da je sastanak predsednika Vučića s Pompeom „dobra uvertira u to da treba da tražimo neki zajednički interes sa Amerikom“.

As u  rukavu... Majk  Pompeo
As u rukavu... Majk Pompeofoto: AP/Carolyn Kaster

Diplomata Zoran Milivojević pomenuti sastanak vidi kao zainteresovanost američke administracije za rešavanje pitanja Kosova, te smatra da je ključ za pronalaženje kompromisnog rešenja sada u rukama SAD. On podseća da EU nije u poziciji da aktivnije deluje dok se, na nivou te organizacije, ne završe politički procesi koji su u toku.

- Zbog toga nije slučajno što Amerika upravo sada procenjuje da je trenutak da preduzme inicijativu i da aktivnim delovanjem stvori uslove ne samo za dijalog već i za jedno kompromisno rešenje, koje bi sigurno išlo u prilog ovoj administraciji i Trampu pred predstojeće izbore u SAD iduće godine - naveo je Milivojević i dodao da zakazivanje sastanka između Vučića i Pompea, i to na najvišem nivou, o kojem je upoznat i Tramp, pokazuje da je američka administracija zainteresovana za rešavanje pitanja KiM.

Kosovo  jedan od  izbornih  aduta... Donald  Tramp
Kosovo jedan od izbornih aduta... Donald Trampfoto: AP Susan Walsh

- Ovo je i potvrda da kosovsko pitanje nije završena stvar i da u narednom periodu treba očekivati da Trampova administracija pre kraja mandata pokuša da aktivnim delovanjem dovede do nastavka pregovora, a onda i do pronalaženja rešenja koje bi trebalo da bude na linijama kompromisa - rekao je Milivojević.

SAD paze na svoje izbore

Prema rečima analitičara Branka Raduna, ovaj sastanak potvrđuje da je SAD važno da se naprave pomak u dijalogu Beograda i Prištine.

- Kosovo će biti centralna tema razgovora, to jest kako otkočiti dijalog Beograda i Prištine. Moglo bi da dođe do neformalnog susreta Vučića i Trampa. Ovaj sastanak znači da je Amerikancima važno da se napravi pomak u dijalogu Beograda i Prištine, bitno im je da ova administracija poentira na polju spoljne politike, da reše ono što nisu mogle demokrate. Rešavanje kosovskog problema Amerikancima je značajno i zbog njihovih izbora - dodaje Radun.

Dejan Vuk Stanković

POKRETANJE DIJALOGA KLJUČNO

foto: Fonet/Media Centar

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, smatra da će glavno pitanje na sastanku biti kako da se pokrene dijalog:

- Sigurno će Kosovo i nastavak evropskih integracija biti centralne teme. Jasno je da će intencija sastanka biti da se pokrene dijalog koji je prekinut zbog jednostranih taksa s albanske strane i nedostatka volje da stvore Zajednicu srpskih opština. Bez ukidanja taksa neće biti pregovora i Vašington to zna. Isto tako, Amerika suštinski može da promeni stvari ako to odluči, premda ne tako lako i ne brzo.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: AP/Alex Brandon,Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track