Najnovije vesti

PREDSEDNIK SRBIJE DANAS U NJUJORKU S MAJKOM POMPEOM:  Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM i ukidanje takse na robu iz Srbije!
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

tražiće zaštitu za srpski narod na KiM

PREDSEDNIK SRBIJE DANAS U NJUJORKU S MAJKOM POMPEOM: Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM i ukidanje takse na robu iz Srbije!

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

 

Stejt department saopštio je da će državni sekretar ugostiti Vučića na radnom ručku, u 12.30 po lokalnom vremenu. Mediji navode da će susret Vučića i Pompea biti suštinski, a ne samo formalnog karaktera i da će tema biti Kosovo.

 

U timu predsednika Srbije kažu da on potpuno spreman ide na sastanak.

 

"Predsednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Nujorku", navode u Vučićevom timu.

 

Predsednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati i druge sastanke, a glavna tema svih biće upravo Kosovo i Metohija.

 

Prema saznanjima medija, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM, ali pre svega insistiraće u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije.

 

Vučić će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

 

"Predsednik će od najveće sile sveta tražiti balansirani i fer pristup rešavanju kosovskometohijske krize. Posle ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini", kaže izvor.

 

Iznenadni poziv Pompea Vučiću govori u prilog tezi da se Americi žuri sa rešavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

 

Današnji sastanak mogao da nagovesti početak zaokreta u politici Amerike prema Beogradu i da je signal da Vašington preuzima inicijativu u rešavanju kosovskog čvora, što bi veoma brzo moglo da rezultira povlačenjem taksi i odmrzavanjem dijaloga.

 

Do susreta koji je očigledno rezultat direktne diplomatije koja traje duže vreme između Beograda i Vašingtona, dolazi u trenutku kada iz SAD stižu sve glasnije poruke da treba da se stavi tačka na višedecnijski konflikt.

 

Pompeo će inače u Njujorku prisustvovati sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj debati o izazovima za mir i bezbednost na Bliskom istoku, a predviđeno je da se sastane i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...