Prvi čovek UN u ponedeljak u Srbiju

Poseta

Prvi čovek UN u ponedeljak u Srbiju

Politika -
Prvi čovek svetske organizacije će u Beogradu, kako se očekuje, imati susrete sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem i šefom diplomatije i predsedavajućim Generalne skupštine UN Vukom Jeremićem

BEOGRAD - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun stiže sutra u dvodnevnu posetu Beogradu u okviru balkanske turneje, tokom koje će posetiti sve države nastale na prostoru bivše Jugoslavije.

Prvi čovek svetske organizacije će u Beogradu, kako se očekuje, imati susrete sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem i šefom diplomatije i predsedavajućim Generalne skupštine UN Vukom Jeremićem.

Ban će tokom posete Zapadnom Balkanu boraviti i u Prištini, i tu su predviđeni susreti sa predstavnicima UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti.

Predviđeno je da Ban na Kosovu obiđe srpski manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi UNESKO, kao i Prizren. Kada je pre par nedelja najavljeno da će generalni sekretar UN posetiti i Kosovo, oglasio se predsednik Srbije Nikolić, rekavši da bi Ban trebalo da se izjasni da li obilazi samo predstavnike UN na Kosovu ili odlazi na Kosovo za koje misli da može da bude zasebna država.

Ban je kasnije, u intervjuu sa dopisnicima balkanskih medija akreditovanim u SAD, pojasnio: “Moja poseta Kosovu će se odvijati u širem kontekstu moje posete regionu, i ona će biti u skladu sa Rezolucijom 1244”.

Generalni sekretar UN je dodao da UN na Kosovu ima svoju misiju i da je njegova dužnost da se sretne sa ljudima iz te misije. Prvi čovek UN je svoju turneju započeo u petak dolaskom u Sloveniju, odakle je nastavio put u Hrvatsku. Ban je u Ljubljani pohvalio Sloveniju zbog, kako je rekao, “smirivanja tenzija i nastojanja da se kroz dijalog dođe do pomirenja u regionu”.

Tokom boravka u Zagrebu, gde je održao predavanje o 20 godina od ulaska Hrvatske UN, ocenivši da se ta zemlja pre dve decenije nalazila u vrtlogu nemira, a da danas ona pomaže drugima kojima je to potrebno.Tokom boravka na Balkanu, Ban će imati susrete i u Skoplju i Sarajevu, a posetiće i memorijalni centar “Potočari” u Srebrenici.

Iako je nekadašnja Jugoslavija bila jedan od osnivača Ujedinjenih nacija na konferenciji u San Francisku 1945. godine, ovo je prva poseta nekog od prvih ljudi te organizacije ovim prostorima.

Nakon početka sukoba na prostorima bivše države, Savezna Republika Jugoslavija nije od 1992. godine bila članica UN, da bi u svetsku organizaciju bila vraćena 1. novembra 2000.godine, nakon demokratskih promena i obaranja režim Slobodana Miloševića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track