ĐILAS STAVIO ŠAPU NA SVE PARTIJE: Razbucao DS i Dveri, sad otima Jeremićeve članove!
Foto: Beta/Dragan Gojić

Kontrola

ĐILAS STAVIO ŠAPU NA SVE PARTIJE: Razbucao DS i Dveri, sad otima Jeremićeve članove!

Politika -

Bez identiteta: Otkad su se Boško Obradović, Vuk Jeremić i Zoran Lutovac udružili sa Đilasom u SZS, njihove stranke su uništene, a oni su postali marionete

Jedan od lidera Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, napravio je od svojih političkih kolega, Boška Obradovića iz Dveri, Zorana Lutovca iz DS i Vuka Jeremića iz Narodne stranke, prave marionete, a postojanje njihovih stranki potpuno je obesmislio, ocenjuju sagovornici Kurira.

Obradović je ostao bez svog poslaničkog kluba, funkcioneri ga napuštaju, Demokratska stranka je ulaskom u SZS izgubila identitet, a Lutovac više sluša Đilasa nego svoje partijske kolege, dok Nikola Jovanović iz Narodne stranke više vidi šefa u Đilasu nego u Jeremiću, kaže naš dobro upućen izvor blizak SZS.

foto: Printscreen YouTube

Manipulator

- Dveri skoro da i ne postoje više. Boško je prvo ostao bez poslaničkog kluba, a sada i bez organizacije. Đilas ga je od početka koristio kao malog od palube koji vuče udesno i brutalne ideje sprovodi u delo. Njegovi iz pokreta ga već odavno vide kao poslušnika. Zaposleni su ogorčeni što kasne plate, a funkcioneri ga napuštaju. U DS je odavno Đilas bog i batina i Lutovac bez pogovora sprovodi njegove ideje. U Jeremićevoj Narodnoj stranci neki članovi čak su napravili kvote i klade se ko će prvi da ga napusti. Najmanju kvotu ima Nikola Jovanović, koji se za sve savetuje i dogovara sa Đilasom, bez pardona prema formalnom šefu Vuku Jeremiću - kaže naš sagovornik.

foto: Dado Đilas

Dodaje da je i Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne partije, među onima koji su bliži Đilasu, pa ne bi bilo iznenađenje da i on napusti NS. Analitičar Mišel Zubenica razlog za Đilasovu kontrolu vidi u finansijskoj moći koju ima. - Jedino Đilas ima finansijsku moć i može da finansira ljude i stranke. Nije tajna da i u DS više vide Đilasa kao predsednika nego Lutovca - kaže Zobenica.

foto: Printscreen

Finansijer

Politički analitičar i odbornik SNS u Skupštini Beograda Nebojša Bakarec ocenjuje da su stranke iz SZS izgubile identitet. - Đilasa za vođu opozicije "preporučuju" bogatstvo i titula tajkuna. Da je opozicija normalna, ove preporuke bi ga diskvalifikovale, s obzirom na poreklo novca. Sumnja se da je zaradio stotine miliona evra zloupotrebom službenog položaja i trgovinom uticajem. Međutim, "para vrti gde burgija neće". Đilas finansira Obradovića, Lutovca, Nikolu Jovanovića i mnoge druge. Cenu plaćaju poluraspadajuće Dveri, koje su potpuno izgubile identitet. DS je podeljen i više ne može da ga izmere ni istraživanja mnjenja, a Jeremić je skrajnut sa Narodnom strankom bez prepoznatljivog identiteta - kaže Bakarec.

foto: Stefan Jokić

Nenad Borović

NE ZNAMO KO VODI DS

Nenad Borović, poslanik DS u Skupštini Vojvodine, kog je Lutovac isključio iz DS jer je kritikovao Đilasa, a zatim je statutarna komisija poništila to rešenje, kaže da članovi i ne znaju ko im vodi stranku. - Đilas je čovek koji gleda da sebe ispromoviše i nametne kao glavnog, tako se u SZS nametnuo kao samozvani lider. Đilas je DS prvo upropastio finansijski, a sada i politički. Jasno je da je Lutovac potpuno pod njegovim uticajem, na šta sam i upozoravao. Ali kad god se neko pobuni, taj se eliminiše. Mi i ne znamo ko vodi stranku - kaže Borović.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track