IMEJL PREPISKA UZDRMALA HRVATSKU PREDSEDNICU: Kolindu ruše zbog Tita i Vučića
Foto: Profimedia, Nemanja Nikolić

Kampanja

IMEJL PREPISKA UZDRMALA HRVATSKU PREDSEDNICU: Kolindu ruše zbog Tita i Vučića

Politika -

U problemima: Objavljena imejl prepiska Grabar Kitarović i njenog savetnika o uklanjanju biste Josipa Broza, kao i ona u kojoj mu prepričava svoj razgovor s predsednikom Srbije Vučićem

Posle najave aktuelne hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da kreće u trku za drugi mandat, u javnost je procurila njena imejl prepiska sa bivšim savetnikom Mateom Radeljićem o uklanjanju biste Josipa Broza Tita, kao i ona u kojoj mu prepričava svoj razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Hrvatski Nacional objavio je nekoliko mejlova za koje tvrdi da ih je poslala Kitarovićeva Radeljiću, a u jednom od njih ona je svog savetnika pitala: „Joj, Mate, jesmo li to trebali napraviti?“ nakon što je sklonila Titovu bistu s Pantovčaka. Kitarovićeva je u jednom od mejlova Radeljiću prepričala detalje telefonskog razgovora sa Vučićem - da je on tražio od nje da više ne koristi izraz „velikosrpska agresija“.

Kako saznaje Kurir, taj razgovor Vučića i Kitarovićeve bio je pred njegovu posetu Hrvatskoj, a sa ciljem da se omekšaju odnosi.

foto: Printscreen Dnevnik.hr

- Hrvatsku predsednicu je zanimalo pitanje nestalih, dok je predsednik Srbije kazao da treba promeniti retoriku jer Srbe to pogađa - kaže izvor našeg lista.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta u razgovoru za Kurir kaže da pomenuta prepiska, koja je sada procurila u javnost, predstavlja obračun predsedničkih kandidata uoči kampanje za predsedničke izbore, koja počinje sada. - Mogao je predsednik Vučić 100 puta da apeluje da ne koristi taj termin, temelj Hrvatske je NDH i politička obaveza svih političara u Hrvatskoj je da pominju taj termin. Nikada ne bih pitao hrvatsku predsednicu da ne koristi te reči jer prema takvoj državnoj politici treba se odnositi politikom reciprociteta - ističe Linta.

Za dom spremni KOLINDA MOLILA ČIČKA DA JE BRANI KOD JEVREJA

foto: Beta/Ured Predsjednice RH

Grabar Kitarović je prosleđivala Radeljiću i svoju komunikaciju s Ivanom Zvonimirom Čičkom, koga je zamolila za pomoć zbog reakcija na njene izjave „Za dom spremni“. Ona mu se obraćala sa „Zvonkec moj“ i tražila da on kao šef nevladinog udruženja piše jevrejskim organizacijama u njenu odbranu.

Kurir.rs/K. B. Foto Profimedia,Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track