Najnovije vesti

SAD PROMENILE PRISTUP PROBLEMU KIM! Dačić: Vašington napokon shvatio da kosovsko pitanje nije rešeno
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

uvid

SAD PROMENILE PRISTUP PROBLEMU KIM! Dačić: Vašington napokon shvatio da kosovsko pitanje nije rešeno

Politika

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog dražavnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitajna i da se SAD zalažu za kompromisno rešenja koje bi imalo u vidu i interese Srbije.

 

- Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosovu, ali je sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug - savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam, koji smatraju da je nepohodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis, rekao je Dačić.

 

Komenarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz Njujorka on ocenjuje da Vašington zastupa "naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno".

 

- To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koji su dolazile od nekadašnje američke administracije, ocenjuje Dačić.

 

foto: Kurir

On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u "dubokoj državi" - Kongresu i Stejt departmentu koji zastupaju politiku autopilota - onu vođenu pre 20 i 30 godina.

 

Zato je, kaže on sastanak Vučića i Pompea važan i bitan - da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavak dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

 

Šef srpske diplomatije je sastanak u Njujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se sa Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on do sada imao više sastanka sa predstavnicima Prištine.

 

- Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

 

 

On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz.

 

- Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše. To je ono što smo ukazivali da sa Prištinom uvek ima problem da nešto ne može, traži stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen, rekao je Dačić.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...