NEĆE JEDNA ZASTAVA POMOĆI PRIŠTINI DA BOGATO SRPSKO KULTURNO NASLEĐE POSTANE NJENO! Vukosavljević: Neka predstave svetu svoje!
Foto: Eparhija Raško-prizrenska, Damir Dervišagić

skandal na novom brdu

NEĆE JEDNA ZASTAVA POMOĆI PRIŠTINI DA BOGATO SRPSKO KULTURNO NASLEĐE POSTANE NJENO! Vukosavljević: Neka predstave svetu svoje!

Politika -

Bilo bi dobro da se takozvane prištinske vlasti posvete proučavanju, obradi i predstavljanju svetu sopstvenog kulturnog nasleđa, umesto što pokušavaju da otmu i prisvoje srpsko, poručio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom, kako kaže, drske provokacije na ostacima pravoslavne crkve na Novom Brdu.

- To je jedan vrlo, vrlo zahtevan poduhvat, da ne kažem nešto drugo, i ja im u tom pogledu želim svaki uspeh, kaže ministar i naglašava da će Vlada Srbije i Ministarstvo kulture pružiti svaki mogući otpor pokušaju simboličnog ili faktičkog otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Naveo je i da postavljanje albanske zastave na srpske spomenike neće pomoći Prištini da promeni činjenice da je reč o srpskom srednjovekovnom nasleđu.

On je rekao da katolička misa koja je održana na ostacima crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, predstavlja akt provokacije, a nema veze sa njenom obnovom.

foto: Kurir/T.S.

Upitan zašto niko od predstavnika Srba nije učestovao u obnovi te crkve koju je pokrenuo Unesko, Vukosavljević je rekao da je to "malo složenija situacija" i postoje procedure.

- To nije tender gde se prijavljuju građani i građevinski operativci, nego to mora da rade stručne službe u skladu sa vrlo strogim međunarodnim propisima. Mislim da i naši stručnjaci učestvuju u izradi projektne dokumentacije, kaže Vukosavljević.

Na pitanje da li su Republički zavod za zaštitu spomenika i država Srbija dovoljno aktivni u promovisanju i zaštiti našeg kulturnog nasleđa na KiM, Vukosavljević je naveo da veruje da je to slučaj.

- Naravno, uvek može i bolje i više. Republički zavod, Vlada Srbije i Ministartsvo kulture rade maksimum koliko mogu. Naše kulturno nasleđe je bogato, to je temelj našeg identiteta i mi se trudimo i kada je reč o novim istraživanjima i o konverziciji i o predstavljaju našeg kulturnog nasleđa da sprovdimo vrlo snažne aktivnosti, kaže Vukosavljević.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

Naglasio je da je svaki pokušaj simboličnog ili faktičkog otimanja srpskog kulturnog nasleđa čin drske provokacije, te podsetio da se obratio Vatikanu povodom održavanja mise u pravoslavnoj crkvi na Novom brdu na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da trivijalni i varvarski pokušaji simboličnog i faktičkog otimanja tog nasleđa zaista predstavljaju besmislicu, akt nasilja i ne vode ničem dobrom.

U pismu je zatražio da i papu obaveste da je reč o srpskoj pravoslavnoj crkvi na Novom Brdu i da služenje mise od strane albanskog katoličkog klera ne doprinosi ni istorijskom kvalitetnom odnosu u poslednjih nekoliko decenija SPC i Vatikana i odnosimi dve države.

- Ni Vatikan nije priznao Kosovo, naravno ni Srbija, tako da su ti odnosi u svojim temeljima razumni. Međutim, u pismu koje sam napisao kardinalu ističem da je neophodno da Vatikan reaguje i da skrene pažnju da se na taj način ne doprinosi dobroj atmosferi ni na KiM, a ni šire, naveo je Vukosavljević.

U pismu je, kaže, naveo da u neposrednoj blizini SPC na Novom Brdu stoje ostaci katoličke bogomolje i da tamo postoji rimokatoličko kulturno nasleđe koje je sada u lošem stanju, ali može da bude rekonstruisano i da služi verskim potrebama i albanskih rimokatolika i drugih.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja