Najnovije vesti

JEDNA HRABRA ZEMLJA POVUKLA JE PRIZNANJE KOSOVA, 15. PO REDU: Dačić otkrio kada će saopštiti o kome je reč (VIDEO)
Foto: Tanjug/Tanja Valič

uspeh srpske diplomatije

JEDNA HRABRA ZEMLJA POVUKLA JE PRIZNANJE KOSOVA, 15. PO REDU: Dačić otkrio kada će saopštiti o kome je reč (VIDEO)

Politika

Ministar spoljinih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će ime još jedne hrabre zemlje koja je povukla odluku o poriznanju nezavisnosti Kosova saopštiti po povratku presednika Srbije Aleksandra Vučića iz Njujorka.

Dačić je rekao da su bez obzira što kao narod nismo zadovoljni snagom zemalja koje povlače odluku o nezavisnosti Kosova te odluke za Srbiju veoma važne.

"Potcenjujemo one koji donose takve odluke, a za to je potrebna velika hrabrost jer iza Prištine stoje velike sile koje lobiraju za interese Kosova", rekao je Dačić.

"Tačno je da je 15 zemlja povukla i suspednovala priznanje Kosova. Ta odluka nije od juče, oni su notu naslovili na Vidovdan što nosi neku poruku i još nisam otkrio o kome je reč i neću dok se predsednik ne vrati", rekao je Dačić upitan koja je to 15. zemlja jer se pominje Togo, dok je on lično kazao da je Somalija na putu da ispita svoju odluku zbog Somalilenda.

Dačić je podsetio da sa Vučićem ima dogovor da ne objavljuje ime države, još od onog dana kada je Kvinta izdala saopštenje u kome poziva Beograd da odustane od lobiranja za svoje interese.

Odluku smo doneli da ne ispada da se inatimo i svađamo, rekao je Dačić i dodao da Beograd nastavlja da radi na očuvanju sopstvenih interesa. Kako kaže situacija po pitanju povlačenja priznanja potpuno je jasna.

"Proces nije gotov i to je ono što najviše boli i što je nateralo velike sile da preispitaju pozicije oko nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić.

Zahvaljujući diplomatskim atkvinostima Srbije i ministra Dačića do sada su odluku o priznavanju nezavisnosti povukle Unija Komora, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Solomonska Ostrva, Palau, Centralno Afrička Republika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...