RUSKI AMBASADOR U BEOGRADU OBJASNIO: Evo zašto je Putinu važna Srbija!
Foto: Profimedia, Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Bocan-Harčenko ISKRENO O ODNOSIMA SRBIJE I RUSIJE

RUSKI AMBASADOR U BEOGRADU OBJASNIO: Evo zašto je Putinu važna Srbija!

Politika -

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je juče da bi Srbija mogla da bude karika između Rusije i Zapada.

Govoreći o potpisivanju sporazuma o zoni slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije - EAEU (čiji je osnivač Rusija), koje se očekuje 25. oktobra, Bocan-Harčenko je kazao da proces evrointegracija Srbije ne bi trebalo da je udalji od EAEU. Štaviše, to bi moglo da omogući Srbiji da postane ekonomska karika u saradnji između EU i Evrozijske ekonomske unije.

foto: Tanjug Zoran Žestić

Perspektiva

- Pre svega je reč o slobodnoj trgovini, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodnom kretanju robe, usluga i radne snage. EAEU je preuzela najbolja iskustva svih sličnih integracija i smatramo da ima dosta solidnu perspektivu - kazao je juče ambasador Rusije za N1.

Proces evropskih integracija, dodao je, ne vidi kao prepreku u saradnji Beograda sa EAEU.

- Sada postoji tendencija da se evrointegracije pretvore u neku prepreku i smetnju u saradnji određenih zemalja s Rusijom. Verujem da to neće biti slučaj sa Srbijom - poručio je Bocan-Harčenko.

Dodao je da je moguće da Srbija postane karika u odnosima Rusije i EU, odnosno u saradnji između EU i EAEU:

- Srbija je okrenuta ka tome da bude karika između Zapada i Rusije, razvijajući uravnoteženu saradnju.

Proboj u svet

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da bi potpisivanje pomenutog sporazuma moglo da bude jedan od razloga za dolazak investitora iz EU u Srbiju, a onda bi preko naše države imali izlazak na veliko evroazijsko tržište:

foto: Zorana Jevtić

- Prvo, ovo potpisivanje sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom je šansa za naše privrednike jer im se omogućava pristup tržištu od 185 miliona ljudi. Ovo je još jedan razlog za dolazak investitora iz EU, pošto bi taj proizvod proizveden u Srbiji mogli da plasiraju na to veliko tržište, tržište Evroazijske ekonomske unije. Neke kompanije će u tome videti šansu.

O zabrani za Bikovića

GUBITAK ZA UKRAJINU

foto: Profimedia

Bocan-Harčenko je juče na Tviteru prokomentarisao odluku ukrajinskih vlasti da ne dozvole ulazak u tu zemlju srpskom glumcu Milošu Bikoviću, koji je popularan i u Rusiji:

- S nedoumicom sam saznao za zabranu ulaska u Ukrajinu talentovanom srpskom glumcu Milošu Bikoviću. Veliki gubitak za Ukrajinu i njen narod. Slučaj, nažalost, nije bez presedana - po svoj prilici, metodično rušenje kulture je već postalo navika ukrajinskih vlasti.

Povezanost Rusije i Srbije

SAVEZNICI I ZAŠTITNICI

Istoričar Čedomir Antić kaže za naš list da Rusija i Srbija imaju složenu i značajnu istoriju međusobnih odnosa.

- Ratovale su kao saveznici u Prvom svetskom ratu, ratu iz 1877-1878. i Prvom srpskom ustanku. Rusko carstvo je bilo neformalni, a potom i zvanični zaštitnik Srbije od 1815/1830. do 1856, potom zajedno sa ostalim velikim silama do 1878. Najbliži odnosi bili su od 1806. do 1809. i od 1912. do 1917. Tokom postojanja Jugoslavije najbolji odnosi bili su od 1945. do 1948 - podseća Antić i dodaje:

- Srbiji je Rusija najviše pomogla 1914. i 1915, kada je stala uz nju, pomogla njenu odbranu i sprečila da je saveznici napuste.

Kurir.rs/Katarina Blagojević/Foto: Profimedia, Tanjug/Zoran Žestić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track