AMBASADORKA KINE PORUČILA: Rezolucija 1244 okvir za rešenje pitanja Kosova
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

dosledan stav

AMBASADORKA KINE PORUČILA: Rezolucija 1244 okvir za rešenje pitanja Kosova

Politika -

BEOGRAD - Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je stav te zemlje po pitanju Kosova i Metohije jasan i dosledan, navodeći da kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, "razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju".

"Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje. Cenimo napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga", rekla je Bo, u intervjuu za izdanje Politike od nedelje.

foto: RTRS Printscreen

Ona je rekla da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina zemlja na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo.

"Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznorsnija", rekla je Bo.

Ona je dodala kako smatra da će biti sve više i više kineskih investicija u Srbiji.

Na pitanje da li se plaši kvota za izvoz čelika koje je uvela Evropska unija i toga kako će da posluje železara Smederevo, ona je navela da je "kvota zaista najveći izazov za razvoj železare".

"Bez uticaja faktora kvote železara bi se još bolje razvijala i dala veći doprinos ekonomskom razvoju Srbije", rekla je Bo.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track