Najnovije vesti

BRNABIĆEVA I ZAEV OTVORILI PRVI INTEGRISANI GRANIČNI PRELAZ: Prvi put zajedno u istoj kancelariji srpski i makedonski carinici i policajci
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

budućnost bez barijera

BRNABIĆEVA I ZAEV OTVORILI PRVI INTEGRISANI GRANIČNI PRELAZ: Prvi put zajedno u istoj kancelariji srpski i makedonski carinici i policajci

Politika

BEOGRAD - Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev zvanično su danas označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce.

 

To znači da će od danas prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo - Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj "kancelariji" raditi srpski i makedonski carinici i policajci.

 

Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe. Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dve vlade potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

 

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Brnabić i Zaev su se posle ozvaničenja integrisanog prelaza uputili ka Skoplju na sastanak, a planiran je i susret delegacija dveju zemalja i potpisivanje više sporazuma o saradnji. Nakon toga, Brnabić će se sastati i sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

 

Brnabić: Rešeni smo da gledamo u budućnost i ukidamo barijere

 

Otvaranje integrisanog graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije je poseban dan ne samo u odnosima između dve države, već početak mogućeg novog razdoblja za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

 

Ona je rekla da je region danas pun izazova, navodeći odluku Prištine o taksama na srpsku robu za koju kaže da je uzdramala sve regionalne sporazume. 

 

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zbog toga, naglašava, regionalna saradnja ide silaznom putanjom.

- Bez ekonomskog prosperiteta neće biti boljeg života za naše građane, rekla je Brnabić. Navela je da Priština treba još jednom da razmisli da li je izolacija i samoizolacija budućnost u regionu ili su budućnost ovakve incijative, potpu integrisanog graničng prelaza.

- Nemamo ništa važnije, pored evropskih integacija, od regionalne saradnje, rekla je Brnabić i poručila da nećemo čekati da Priština promeni stav već će se ići u bilateralne sporazume o autorizovanim ekonomskih sertifikatima.

 

Srbija će, naglašava, ostati posvećena daljoj saradnji i promociji partnerstva.

- Od ovoga zavisi ekonomski prosperitet regiona, rekla je premijerka.

 

Zaev: Integrisani prelaz - kruna prijateljstva SRB i MAK

 

Zaev je rekao da je otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo-Tabanovce kruna prijateljstva Srbije i Severne Makedonije i veliki posao na zajedničkom putu dve države ka EU.

 

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naveo je da će zajednička granična kontrola doneti godišnje uštede od osam miliona evra. Rekao je da je nedavno obeležana ogromna pobeda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Brnabić otvaranjem Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

 

- To je veoma značajan infrastrukturni poduhvat i auto-putevima su povezani Atina i Brisel, kaže Zaev. Naveo je da otvaranje integrisanog graničnog prelaza omogućava jednu kontrolu na granici što, dodaje, znatno doprinosi jačanju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu.

Kako je rekao, Severna Makedonija sa Srbijom uspostavljaju zajedničku kontrolu prelazaka putnika i robe, te da pored završetka putne infrastrukture integrisani granični prelaz predstavlja poslednju fazu u kreiranju uslova za razmenu robe.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...