BRNABIĆEVA I ZAEV OTVORENO O KIM: Saglasni za hitno ukidanje taksi
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

sastanak u skoplju

BRNABIĆEVA I ZAEV OTVORENO O KIM: Saglasni za hitno ukidanje taksi

Politika -

Iako Severna Makedonija i Srbija nemaju isti stav kada je reč o Kosovu i Metohiji i imaju neslaganja zbog toga, važno je da se o toj temi razgovara, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, Brnabić je navela da je sa Zaevom dominantna bila tema ekonomije, ali da su razgovarali i o KiM, o članstvu takozvanog Kosova u međunarodnim organziacijama i o tome kako to pitanje može da utiče na naše odnose.

"Tu nema lakog odgovora, važno je da imamo otvorenu i iskrenu komunikaciju", rekla je Brnabić na pitanje Tanjuga da li je tražila od Zaeva direktno da pozove Prištinu da ukine takse.

Kaže da je zastupnik toga da o svim otvorenim pitanjima, kada politika ne može da "priča" nastupa ekonomija, ali da je Priština odlukom o taksama za prozivode iz centralne Srbije prvi put zatvorila i tu privrednu komunikaciju.

"Time je učinjena neprocenjiva šteta celom region", naglasila je Brnabić i navela da se ne bi saglasila da Severna Makedonija ima korist od toga.

Kaže da svi u region imaju ogromnu štetu, ako nije materijalna, to je šteta od tog nepoverenja i novih zaoštrenih odnosa, te navela da je Priština uvođenjem takse direktno uticala na nepoverenje i lošije odnose u celom region.

"Današnji dan je zato važan jer daje drugačiju perspektivu. Samoizolacija ili izolacije nije način da gledamo u budućnost", kaže Brnabić.

Navela je i da je nažalost taksama Priština suspendovala Cefta sporazum.

"Umesto čekanja da se to odglavi, hajde da idemo bilateralno i nalazimo druge načine da povratimo saradnju", rekla je Brnabić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zaev je na isto pitanje Tanjuga rekao da su takse Prištine neprihavtljive i da su u suprotnosti sa svim ugovorima uključujući i Cefta i loše utiču na osnaživanje regiona.

"Treba da nalazimo načine kako da olakšamo razvoj trgivine. Takse Prištine ne idu u prilog tome. Mi smo priznali Kosovo, stojimo do naših odluka ali i stojimo na stavu da ne podržavamo takve mere Prištine", kazao je Zaev.

Za Severnu Makedoniju je, navodi Zaev, važna regionalna saradnja i Skoplje ne vidi benefite od takse.

"Mi smo protiv uvođenja povećanih tarfia prema prijateljskoj Srbiji", rekao je Zaev.

Naglasio je da Severna Makedonija pozdravlja korake predsednika Srbije i Kosova, ali da žali što su pregovori prekinuti.

"Za nas je bilateralno rešenje koje će garantovati mir i i obezbediti regionalnu saradnju i rast ekonomije i životnog standard jedino prihvatljivo rešenje", rekao je Zaev.

On je rekao i da je Skoplje na raspolaganju i nudi pomoć za rešavanje kosovskogpitanja jer je, naglasio je, u interesu regiona.

"Ohrabrujem lidere da nalaze rešenje kroz dijalog i kompromis", poručio je makedonski premijer.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija je za pomirenje sa Albancima

Srbija je za pomirenje sa Albancima, ali sa druge strane nemamo sagovornika, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i ocenila da na "ovim teritorijama" nije moguće povući etničke granice.

"Mi ne pokušavamo da pravimo etnički čiste granice, upravo suprotno. Aleksandar Vučić dok je bio na čelu vlade otvorio je pitanje pomiranje Srba i Albanaca. To je istorijski trenutak i sansa koja je otvorena", rekla je Brnabić.

Ona je poručila da će cena koju ćemo platiti biti velika ako se sada ne uzmemo u pamet i ukoliko nemamo političku hrabrost i političku viziju. Kaže da je lako davati populističke izjave, al ii pita da li je to to pravi način delovanja za budućnost.

"Poruka današnjeg događaja je saradnja, a ne barijera, budućnost, a ne proslosti, drugačiji region u kome neće biti graničnih prelaza, carina, barijera koje guše građane i privredu. Danas smo pokazali da moze drugačije i da tako treba nastaviti da se radi u regioni", rekla je Brnabić koja je ranije danas sa Zaevim ozvaničila početka rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track