STIŽU EVROPSKI POLITIČARI S POSEBNIM ZADATKOM! SPECIJALCI ZA BALKAN: Rešili Makedoniju, sad prelaze na Srbiju!
Foto: EPA/Mathieu Cugnot, Dado Đilas

MISIJA

STIŽU EVROPSKI POLITIČARI S POSEBNIM ZADATKOM! SPECIJALCI ZA BALKAN: Rešili Makedoniju, sad prelaze na Srbiju!

Politika -

Kukan i Flekenštajn su pre nekoliko godina posredovali između makedonske vlasti i opozicije, a sada u Beogradu pokušavaju da ubede sve srpske političke aktere da učestvuju na izborima 2020.

Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, sada već bivši poslanici Evropskog parlamenta, počinju u Beogradu specijalnu misiju ubeđivanja srpske opozicije da izađe na izbore.

Kako Kurir saznaje iz diplomatskih krugova, oni će u naredna dva dana u Beogradu imati neformalne razgovore sa „predstavnicima svih relevantnih političkih organizacija“.

Iza zatvorenih vrata

- Lista sagovornika se još dorađuje. Iako je ovu posetu najavio u ponedeljak predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove Dejvid Mekalister, dok je boravio u Beogradu, EP je ubrzao stvari i ekspresno poslao ljude koji u evropskim krugovima važe za specijalce za Balkan. Po svemu sudeći, to će biti razgovori iza zatvorenih vrata. Osetljiv zadatak poveren je slovačko-nemačkom tandemu zbog odličnog poznavanja ovog područja i političkih odnosa koji ga presecaju, ali pre svega zbog uspešno završenog posla u Makedoniji 2015. i 2016. godine - objašnjava naš izvor.

A tada su, takođe, Kukan i Flekenštajn bili ključni posrednici između makedonske vlasti i opozicije, a sve to je rezultiralo Pržinskim sporazumom i parlamentarnim izborima u decembru 2016, na kojima su učestvovali svi akteri. Samo nekoliko godina posle toga desio se i istorijski sporazum između Makedonije i Grčke o nazivu našeg suseda, koji se često poteže kao primer onoga što bi Beograd i Priština mogli da postignu.

Predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić objašnjava za Kurir da je upravo dijalog Beograda i Prištine kontekst u kojem treba posmatrati i ovu misiju Kukana i Flekenštajna.

Sve zbog KiM

foto: Printscreen

- Za Evropsku uniju i Zapad u celini važno je da eventualni dogovor prođe kroz parlament i da u njegovoj ratifikaciji ili verifikaciji ne učestvuje samo vlast, nego da postoji nacionalni konsenzus u vezi s tim pitanjem. EU želi da, ako ne u prihvatanju, ono bar u odlučivanju, budu zastupljeni predstavnici svih važnijih partija i političkih pokreta jer bi to dalo trajni legitimitet takvom dogovoru - ocenjuje ovaj bivši diplomata, uz opasku da je Kukan odranije upleten u ova naša dešavanja - od Bosne i Hercegovine, preko Kosova, do nezavisnosti Crne Gore.

Sve će saslušati

MEKALISTER NAJAVIO DVOJAC

Najavljujući dolazak ovog neformalnog dvojca EU, Mekalister je rekao da će oni da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji u Srbiji, te da ponude svoje iskustvo u rešavanju političkih kriza na zapadnom Balkanu:

foto: EPA

- Reč je o dvojici odličnih poznavalaca vaše zemlje i regiona. Sastaće se sa predstavnicima svih partija, a cilj posete je da prvo sve saslušaju i vide da li postoji želja svih strana da prihvate pomoć EP i EU u prenošenju svoje prakse.

Ko su Kukan i Flekenštajn

DOBRI POZNAVAOCI BALKANA

Kukan se penzionisao posle deset godina rada u EP, a Flekenštajn nije uspeo da se izbori za novi mandat u maju ove godine. Ipak, njih dvojica su zbog vezanosti za region odabrani za ovaj zadatak dok se ne formira delegacija za odnose sa Srbijom EP i izaberu novi izvestioci.

Dok je bio u EP, Kukan je predsedavao radnom grupom za zapadni Balkan, bio je čest gost Beograda, s obzirom na to da je lično je predvodio delegaciju EP za Srbiju.

Flakenštajn je bio viđen za izvestioca za Srbiju, ali je ta dužnost dodeljena Mekalisteru, dok je on postavljen za izvestioca za Albaniju.

Osim učešća u rešavanju političke krize u Makedoniji, Flakenštajn je sa Mekalisterom uspešno posredovao kraj blokade parlamenta i nove izbore u Albaniji 2017, a tamo je radio i na reformi ustava i pravosuđa.

Kurir.rs / Ivana Kljajić

Foto: EPA, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track