VUČIĆ POSETIO BEOGRADSKU HITNU POMOĆ: Obišao zgradu i lekare, najavio veće plate pa im se zahvalio na vrednom radu i spasavanju ljudskih života (KURIR TV)
Foto: Printscreen/Pink

najavljena rekonstrukcija zgrade

VUČIĆ POSETIO BEOGRADSKU HITNU POMOĆ: Obišao zgradu i lekare, najavio veće plate pa im se zahvalio na vrednom radu i spasavanju ljudskih života (KURIR TV)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u podne zgradu Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd.

On je u pratnji ministra zdravlja obišao zgradu Hitne, razgovarao sa zaposlenima i zahvalio im se na vrednom radu. Razgledao je vozni park i raspitivao se ima li Hitna dovoljno vozača, na šta mu je rečeno da ih ima dovoljno.

Direktor Hitne pomoći Goran Čolaković upoznao je predsednika sa detaljima izgradnje, rekonstrukcije i dogradnje objekta u okviru kompleksa Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

foto: Printscreen/Pink

Predsednik je rekao da u svim oblastima u zdravstvu moraju biti povećane plate, kako bi zadržali ljude kod nas.

Vučić je ukazao da i u socijalnom sektoru treba povećati plate. Takođe je, govoreći o edukaciji iz urgentne medicine, ukazao da smo izgubili mnogo ljudi, jer nismo mogli da ukažemo prvu pomoć, nismo imali sredstva za zaustavljanje krvi kao neki drugi. Prema njegovim rečima, urgentna medicina mora da bude dignuta na najviši nivo.

foto: Printscreen/Pink

Rukovodstvo mu je reklo i da Hitna ima dosta dobre plate, na šta je Vučić odgovorio da jedva čeka da ih podignemo na 500...

Želja rukovodstva i zaposlenih u Hitnoj pomoći jeste osnivanje velikog trening centra i saradnja sa helikopterskom jedinicom.

1 / 5 Foto: Printscreen/Pink

Vučiću je rečeno i da su neka od ambulantnih kola bolje opremljenija od nekih domova zdravlja.

Predsednik je zaposlenima u Hitnoj prepričao i anegdotu o nemačkom ministru zdravlja koji se najavio da dolazi u Srbiju po 7.000 medicinskih sestara jer ih nema dovoljno u njegovoj zemlji, na šta mu je Vučić odgovorio: Ma je li... Nemoj onda ni da dolaziš..."

Predsednik je obišao kol-centar, srce Hitne pomoći, u koji pristižu svi pozivi pacijenata i odakle se širom Beograda upućuju 23 ekipe Hitne pomoći najugroženijim sugrađanima.

Vučić se raspitivao i za plate zaposlenih, pogotovo nemedicinskog osoblja čije su zarade značajno niže, te najavio skoro povećanje plata.

Beogradska Hitna godišnje obavi skoro 100.000 intervencija i spase jedan mali grad.

Rekonstrukcija zgrade Hitne pomoći

Gradpnačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da se rekonstrukcija odvaja uz pomoć IPA fondova i Grada Beograda, da bi trebalo da počne u prvom delu 2020. godine.

Sanacija tog objekta planirana je u tri faze, objavio je Tanjug. U prvoj fazi biće izgrađen potpuno novi blok A, blok B se delom dograduje i delom obnavlja, dok je za treći blok - blok C planirana rekonstrukcija. Zgrada Hitne pomoći, od kada je izgradena šezdesetih godina, nikada nije bila rekonstruisana, a broj stanovnika u prestonici višestruko je porastao.

Zahvaljujući projektu obnove, Beograd će konačno nakon 60 godina dobiti Hitnu pomoć po evropskim standardima, koja će moći da odgovori svim potrebama građana. Planirano je da bude dograđeno 6.000 kvadrata, što će ukupno sa postojeće 2.000 biti ukupno 8.000 kvadrata. Blokovi B i C bić u funkciji zavoda koji pruža hitnu medicinsku pomoć. Sva tri bloka biće povezana sistemom hodnika. U planu je da budu izgrađena i 52 parking-mesta za sanitetska vozila, od kojih ce devet biti napolju, a ostalo u okviru objekta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track