DIPLOMATSKA OFANZIVA SRBIJE SA VUČIĆEM NA ČELU! Brnabić: Očekuje nas teška jesen, još teža zima!
Foto: Dado Đilas

spoljnopolitička agenda

DIPLOMATSKA OFANZIVA SRBIJE SA VUČIĆEM NA ČELU! Brnabić: Očekuje nas teška jesen, još teža zima!

Politika -

Predsednica vlade Ana Brnabić kaže da će tokom septembra imati niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima, među kojima je izdvojila zvaničnu posetu Nemačkoj i razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.

- Imamo veoma gustu agendu za septembar, to je zajednička diplomatska ofanziva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će 2. septembra otputovati u Švajcarsku gde će se sastati sa predsednikom te zemlje, a nakon toga i u Luksemburg, gde će se sastati sa premijerom Gzavije Betelom i velikim vojvodom Anrijem.

Potom će 12. septembra prisustvovati sastanku Višegradske grupe u Pragu, a zatim, kako ističe, putuje u Nemačku.

- Radujem se i počastvovana sam pozivom u zvaničnu posetu Nemačkoj, jer ću imati priliku da razgovaram sa Merkel. Ona nikada neće postati nedovoljno relevatna figura u Nemačkoj, ona ima mnogo znanja i iskustva i ja imam ogromno poštovanje prema njoj, rekla je Brnabić.

foto: AP/Darko Vojinović

Istakla je da greši svako ko misli da taj sastanak nije važan jer Merkel "nije na vrhuncu moći".

- Od nje može mnogo da se nauči i ako ste pametni, vi ćete prihvatiti tu šansu i naučićete nešto i videti kako to možete da iskoristite u najboljem interesu Srbije, rekla je Brnabić i dodala da je to značajna i ne laka poseta.

Navodeći da će i predsednik Srbije imati bilateralne sastanke, te da će govoriti na Generalnoj skupštini UN u septembru, Brnabić je rekla da će svi ti događaji biti dobra prilika da se zastupaju interesi Srbije i predstavi sve što je zemlja postigla u prethodnom periodu.

- Očekuje nas teška jesen i teška zima i mi se danas spremamo za to, radimo kako bismo mogli iz svake posete, sastanka i razgovora da se vratimo sa nečim konkretnim za naše građane, rekla je Brnabić.

foto: Zorana Jevtić

Premijerka je podsetila i da je nedavno bila u poseti Severnoj Makedoniji gde je otvoren zajedički granični prelaz, da je nakon toga u poseti bio predsednik vlade Slovenije, a da je potom putovala u Španiju, gde je razgovarala sa šefom španske diplomatije i budućim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

- To je posebno važno zbog naših bilateralnih odnosa sa Španijom jer smo se dogovorili da, ako do kraja spetembra Španija formira vladu, predsednik vlade Španije prvi put poseti Srbiju. Nadam se i zbog nas i zbog Evrope da će Borel biti potvrđen kao visoki predstavnik EU, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla i da se situacija na svetskoj i evropskoj sceni komplikuje, o čemu svedoče i nedavna dešavanja u Velikoj Britaniji, te dodaje da uzdrmana ekonomija u zemljama EU može veoma da utiče i na Srbiju.

- Ako se 31. oktobra dogodi Bregzit bez dogovora, to će dodatno uzdrmati ekonomiju Velike Britanije i EU. Neke zemlje EU koje su nama ekonomski bliske su u recesiji ili ulaze u recesiju - Italija je i drugi kvartal završila bez rasta BDP, Nemačka sa 0,4 odsto rasta, naša ekonomija se oslanja na njih, videćemo šta mozemo da uradimo da se to što manje vidi u našoj ekonomiji, istakla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track