Najnovije vesti

HAN JASNO REKAO MINISTRIMA EU ŠTA JE VAŽNO: Ukidanje taksi je ključno, to mora biti urađeno! Dačićeva ofanziva Briselu je trn u oku
Foto: EPA / Koča Sulejmanović

sastanak u helsinkiju

HAN JASNO REKAO MINISTRIMA EU ŠTA JE VAŽNO: Ukidanje taksi je ključno, to mora biti urađeno! Dačićeva ofanziva Briselu je trn u oku

Politika

HELSINKI - Komesar za pristupne pregovore Johanes Han poručio je u Helsinkiju da je pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine ključan za evropsku perspektivu celog regiona Zapadnog Balkana.

"Ključno je da se povuku tarife", poručio je Han.

On je, dolazeći na sastanak ministara spoljnih polova EU i Zapadnog Balkana u Helsinkiju, naglasio važnost postizanja sporazuma između Beograda i Prištine.

"Rešenje, odnosno pozitivan ishod dijaloga Srbije i Kosova, je skoro pa ključan element za buduću evropsku perspektivu celog reginona, poručio je Han.

Han je još jednom pozvao prištinske vlasti da ukinu tarife na robu iz Srbije.

"Ključno je da se povuku tarife jer su protiv duha Unije. Kada se radi o jeinstvenom tržištu tu nema ni tarifa ni carina. To mora biti urađeno", rekao je Han.

On je dodao da i Srbija mora da prekine sa inicijativama za povlačenje priznanja Kosova koje sprovodi širom sveta. "Na obe strane je da učine korake jedini ka drugima. Mislim da možemo naći rešenje i da to nije nemoguće", poručio je Han.

Evropski komesar je podsetio da se na Kosovu održavaju izbori i ocenio da će "situacija biti jasnija" kada se oni završe. "Zajedno sa novim presonalom na EU strani nadam se da možemo ući u finalizaciju pregovora", smatra Han.

Han: Srbija mora da približava spoljnu politiku EU

Han je istakao danas da Srbija potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom u okviru mogućnosti koje ima, ali da postepeno mora da usaglašava svoju spoljnu politiku sa EU.

Han je, dolazeći na sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Helsinikiju, na pitanje austrijskog javnog servisa ORF da prokomentariše "nameru Srbije da se priključi proruskom bloku", odgovorio: "Ne priključuju se ničemu, već zaključuju sporazum u okviru mogućnosti koje imaju". "Međutim, odlučujuće je da se Srbija u spoljnoj politici postepeno mora približiti EU", dodao je Han.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...