NOVI ŠEF EU DIPLOMATIJE POKAZAO PRIŠTINI GDE JOJ JE MESTO: Žozep Borel bojkotovao sastanak u Helsinkiju da ne bi seo za isti sto sa Pacolijem
Ilustracija, Foto: Beta/Miloš Miškov

dosledno

NOVI ŠEF EU DIPLOMATIJE POKAZAO PRIŠTINI GDE JOJ JE MESTO: Žozep Borel bojkotovao sastanak u Helsinkiju da ne bi seo za isti sto sa Pacolijem

Politika -

Španski ministar Žozep Borel, budući šef diplomatije EU, bojkotovao je u petak sastanak zvaničnika Unije i "partnera sa Zapadnog Balkana" u Helsinkiju jer je pozivnicu dobila i - Priština.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta Bor Slanasta

Kako navode "Novosti", Borel je došao na samit u Helsinki, ali ne i na sastanak na kojem je bio i ministar spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Bedžet Pacoli.

To je potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je učestvovao na sastanku u Helsinkiju, čiju atmosferu je i pre njegovog početka "podgrejala" odlazeća šefica diplomatije Federika Mogerini, koju bi upravo Borel trebalo da nasledi, jer je, protivno dosadašnjoj praksi, pozvala i Prištinu:

- Španija je bila protiv toga da se oni pozovu. Jer, ovo je prvi put da je pozvana teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Dosadašnji gimnih format ovih sastanaka, koji su se održavali na svakih šest meseci, sada je veštački promenjen i učinjen je presedan, pa je tako Mogerinijeva, umesto da pozove zemlje kandidate, pozvala partnere sa Zapadnog Balkana. Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova država članica EU i kandidata za članstvo, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata - čuli smo od Dačića.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tanjug/Tanja Valič

On je tokom sastanka u Helsinkiju izrazio nezadovoljstvo Srbije zbog ovog poteza. Oštro je, kaže, reagovao i na čitavu listu zahteva i kritika upućenih na račun Beograda. Naime, na marginama sastanka pljuštale su poruke Srbiji od evropskih zvaničnika, ali i zemalja u okruženju, i sve su imale iste predznak - "odlučite se", "ne možete da sedite na više stolica", "napravite korak", "ne lobirajte za povlačenje priznavanja Kosova"...

Dačić je razjasnio i sporove oko Evroazijske unije, odnosno poručio je ministrima EU koji su to kritikovali da nije reč ni o kakvom članstvu, već o sporazumu o slobodnoj trgovini koji imamo potpisan sa velikim nizom zemalja u svetu. On je podvukao da će svi ti sporazumi biti detaljno ispitani onog trenutka kada Srbija bude pristupila EU:

- Međutim, mi ne govorimo o izvesnoj, skoroj budućnosti Srbije u EU, i niko nema prava da nas kritikuje što trenutno radimo na svojim interesima.

foto: Beta/Miloš Miškov, Marina Lopičić

Kosovo najveći izazov

U "crtanju portreta" Žozepa Borela, koji bi trebalo da bude potvrđen za novog visokog predstavnika EU, evropski mediji uglavnom ističu tri stvari: da je označio Rusiju kao "starog neprijatelja", da je napao "kaubojsku" politiku predsednika Donalda Trampa i žalio se da su sastanci spoljne politike EU "dolina suza". Kao jedan od najvećih izazova koji su pred njim navodi se upravo rešavanje pitanja Kosova. Borel je nedavno u susretu sa premijerkom Anom Brnabić naglasio da će mu, kao zvaničniku EU, ovaj proces biti među prioritetima i da će mu pristupiti objektivno i izbalansirano.

(Kurir.rs/Večernje novosti, D.MIlinković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track