POLITIZACIJA! Dačić: Poljska je na obeležavanje godišnjice Drugog svetskog rata pozvala NEMAČKU I HRVATSKU, a izostavila SRBIJU I RUSIJU, pokajali su se Francuzi, pa će i Poljaci
Foto: Tanjug/Tanja Valič

njihova bruka

POLITIZACIJA! Dačić: Poljska je na obeležavanje godišnjice Drugog svetskog rata pozvala NEMAČKU I HRVATSKU, a izostavila SRBIJU I RUSIJU, pokajali su se Francuzi, pa će i Poljaci

Politika -

Nije bilo razloga za ovakvu politizaciju pri pozivanju u Poljsku na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom izostanak poziva Srbiji i Rusiji da prisustvuju, a pozivanja Nemačke i Hrvatske.

Dačić je ocenio da je pozivanje "stvar organizatora", a primetio je da su pozvane samo članice EU, NATO i zemlje takozvanog Istočnog partnerstva u kome su bivše sovjetske republike, što je "iskrivljavanje i revizija istorije".

- Ako je razlog ne pozivanja Rusije što uzela deo Poljske, pa i Nemačka ih je napala pa je pozvana, ne znam kriterijume pozivanja, rekao je Dačić.

Šef diplomatije je rekao da nije bilo razloga za ovakvu politizaciju i da ga je to podsetilo i na obeležavanje godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu u Francuskoj.

- U Poljskoj je obeležavanje godišnjice nečega što nikada ne bi smelo da se ponovi, rekao je Dačić.

On je podsetio da su Francuzi uvideli da su pogrešili u tretmanu Srbije i dodao da je to jedan od razloga što je predsednik Emanuel Makron prilikom posete dodatno pokazao pozitivan odnos.

- Makronova poseta bila je od velikog značaja za Srbiju jer sada on nas pominje u pozitivnom kontekstu, rekao je Dačić i dodao da smo sa Francuskom napravili malo partnerstvo koje mora da se neguje.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track