KOLINDA BEZ SRAMA PERE USTAŠE: Perverzno je da ona govori o antifašizmu
Foto: EPA Georgi Licovski

Šamar ODGOVOR GRABAR KITAROVIĆEVOJ

KOLINDA BEZ SRAMA PERE USTAŠE: Perverzno je da ona govori o antifašizmu

Politika -

Sramota: Predsednica Hrvatske nije poznata po visokom obrazovanju, a po nesreći ni po velikoj pameti. Zapamćena je po gafovima i najbolja je kad ćuti, poručuje Čedomir Antić

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo pokušava da opere ustašku prošlost Hrvata, ovoga puta tvrdnjom da su oni, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineli antifašističkoj borbi u Evropi!

Istoričari je podsećaju da je ustaška tvorevina NDH bila jedini evropski saveznik koji je do kraja ostao veran Adolfu Hitleru, a srpski zvaničnici ocenjuju sramnim njeno poređenje Srba i Hrvata u kontekstu doprinosa u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Aleksandar Vučić priznao je da bi mogao biti vulgaran ukoliko bi odgovorio na pitanja o izjavi hrvatske predsednice. On smatra da je više nego sramno porediti Srbe i Hrvate, naročito zbog činjenice da je ustanak u Hrvatskoj podignut u mestu Srb, čisto srpskom mestu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Radovali se nacistima

- Podigli su ga Srbi. Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944, a 10, 12. i 15. marta 1945. imate zvanične izjave upravnika koncentracionog logora Jasenovac, koji kaže da čvrsto stoji ustaška nacionalna čizma u Jasenovcu i da se povlačiti neće. To je šest meseci pošto je Beograd oslobođen! Toliko o tome ko je i kakvom pokretu pripadao - poručio je Vučić.

Kako je naglasio, NDH je bila dobrovoljna nacistička tvorevina koju Nemačka nikad nije pokorila i okupirala, niti je na nju bacala bombe kao na Beograd. - Beograd je imao marionetsku vladu, pošto je vlada Kraljevine Jugoslavije poražena, mnogo ljudi je to krvavo platilo. A Zagreb je, uz Maribor, Linc i Beč, na najtopliji način primio Nemce - podsetio je Vučić.

Tuđmanovim stopama

Istoričar Čedomir Antić kaže za Kurir da je perverzno da o antifašizmu govori kandidatkinja HDZ, stranke kojoj su izvorna ideološka osnova bili antikomunizam i antisrbizam:

foto: Dado Đilas

- Predsednica Hrvatske, nažalost, nije poznata po visokom obrazovanju, a po nesreći ni po velikoj pameti. Zapamćena po gafovima, najbolja je kad ćuti. Njena izjava je predizborna i plagirana je u svojoj suštini. To je stara Tuđmanova teza prema kojoj su u jednom trenutku, posle pada Italije, većinu partizanskih jedinica činile one s teritorije tada postojeće NDH. Iz toga je zaključio da je reč o hrvatskim jedinicama i hrvatskom doprinosu. Uzimajući u obzir broj Hrvata u vojsci NDH i činjenicu da je ova država jedini evropski saveznik koji nije napustio Hitlera, jasno je da je reč o neistini.

REAGOVANJA

Aleksandar Vulin,ministar odbrane

LAŽI KOJIH SE GADI SVAKI ANTIFAŠISTA

foto: Vladimir Šporčić

Kolinda Grabar Kitarović može da laže čitav svet, ali i Srbi i Hrvati znaju da su Hrvati uvereno i do poslednjeg dana bili uz naciste. Hrvatskih zločina u Jasenovcu i Jadovnu su se gadili i Nemci, a Kolindinih laži gadi se svaki antifašista.

Milorad Dodik,predsedavajući Predsedništva BiH

NAJCRNJA REVIZIJA ISTORIJE

foto: Marina Lopičić

Ta njena tvrdnja nije ništa drugo nego najcrnja revizija istorije u kojoj se prošlost pokušava prilagoditi sadašnjem geopolitičkom trenutku. Svi šefovi država koji su se okupili u Poljskoj znaju da je NDH bila satelit fašističke Nemačke i da su u okviru takve države počinjena najveća zverstva u Drugom svetskom ratu prema Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima.

Kurir.rs/Ivana Kljajić Foto: EPA Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track