DAČIĆ NA BLEDU: Palmer će imati dosta posla, zajedno smo analizirali izbore na Kosovu
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Bledski strateški forum

DAČIĆ NA BLEDU: Palmer će imati dosta posla, zajedno smo analizirali izbore na Kosovu

Politika -

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da će specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer imati dosta posla i da je njegovo nedavno imenovanje pokazatelj da ta zemlja želi da bude prisutna u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Imenovanje Metju Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan je pokazatelj da SAD žele da budu jasnije prisutne u našem regionu. Sigurno je da će imati dosta posla, neće mu biti lako, ali nije ni nama lako sa njima.

U svakom slučaju pozdravljam ga i želim mnogo uspeha", rekao je Dačić na panelu "Zapadni Balkan - evropeizacija, demokratizacija i zajednička odgovornost" (Western Balkans - Europeisation, Democratisation, Shared Responsibility". ; "Inače, rekao sam da moj mandat treba da traje, zbog važnosti te teme, dok ne udjemo u Evropsku uniju (EU) - to je negde između pet i ne znam koliko godina, tako da i njegov mandat treba da traje dok se ne razreše odnosi između Beograda i Prištine", rekao je Dačić.

Srpski ministar je rekao da je imao sastanak s Palmerom i da su zajedno analizirali izbore na Kosovu kao i izbor novog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, i tranziciju izmedju dva predstavnika, Federike Mogereni i Žozepa Borela.

"Očekujemo da se stvore uslovi da se dijalog nastavi posle formiranja vlade u Prištini, a naravno to će u mnogome zavisiti od te tranzicije, odnosno od toga kako će se postaviti novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i kako će modelirati taj dijalog izmedju Beograda i Prištine. Mi smo spremni da brzo dejstvujemo i da budemo konstruktivni", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da je više puta javno rekao da Srbija podržava viznu liberalizaciju za Kosovo, kao i otvaranje pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju.

"Smatram da nam je potrebno više solidarnosti unutar Zapadnog Balkana. U Helsinkiju sam pre par dana rekao da kakvi god da smo - mi smo braća", rekao je šef srpske diplomatije završavajući svoje izlaganje na panelu.

Bledski strateški forum ove godine je posvećen stabilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku, a okupio je veliki broj visokih zvaničnika iz Evropske unije, sa Zapadnog Balkana, Turske, SAD i medjunarodnih organizacija.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track