ZAVRŠEN SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE Martinović: SNS će i dalje pažljivo slušati šta opozicija predlaže, ali je njima jedini problem to što će Vučić učestvovati u kampanji (KURIR TV)
Foto: Kurir

četvrti po redu

ZAVRŠEN SASTANAK VLASTI I OPOZICIJE Martinović: SNS će i dalje pažljivo slušati šta opozicija predlaže, ali je njima jedini problem to što će Vučić učestvovati u kampanji (KURIR TV)

Politika -

Sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima održan je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, a teme su, i ovog puta, bile mediji i finansiranje izborne kampanje.

Na sastanak su stigli predsednik Nove stranke Zoran Živković, predstavnici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović i Veroljub Arsić, kao i predstavnik SPS Đorđe Milićević, LSV, PSG, Stranke moderne Srbije, Građanskog demokratskog foruma i SDA Sandžaka, dok predstavnici SzS nisu na sastanku, a nema ni predstavnika Demokratske stranke Srbije.

Na sastanku su bili i izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, dekan FPN Dragan Simić, kao i predstavnici Crte Raša Nedeljkov, Transparentnosti Nemanja Nenadić, Cesida Bojan Klačar, Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Zoran Živković je nakon pola sata napustio sastanak i obratio se predstavnicima medija.

"Vučić je rekao da će kazati Ani Brnabić da pozove OEBS, ali se to nije dogodilo. Neka pozovu OEBS danas ili sutra da oni kontrolišu izbore od 10. septembra do dana okončanja izbora. Ako se to dogodi, onda ćemo se mi truditi da na kolege iz opozicije utičemo i ubedimo da treba da izađu na izbore. Do tada Nova stranka ostaje pri svom stavu da će da se bori za izborne uslove, imaćemo i komunikaciju sa međunarodnim institucijama, a odluku o tome da li izlazimo na izbore donećemo onog dana kada budu bili raspisani", rekao je Živković.

Sa sastanka je izašao i lider LDP Čedomir Jovanović, koji se obratio novinarima rekavši da nije iznenađen atmosferom, ona je logična posledica odnosa koji su davno uspostavljeni, a ključno pitanje je šta iz odnosa želi predsednik države.

"Ukoliko je on spreman lično da plati cenu koju mora da bi zemlja dobila normalne izbore, ili makar da bi normalnim ljudima bilo jasno zašto mi te izbore u 2020. godine nemamo, a imali smo ih u decembru 2000., pa 2003, 2007, 2008, 2012,2014, 2016, šta se to u međuvremenu desilo. Zakoni koji uređuju izborni proces su davno usvojeni i naravno da tu možemo govoriti o nekim slabostima u rešenjima, predlagati neka bolja, ali je suština da su te odluke davno doneli, pa ta energija i napor organizatora ovih razgovora to ne mogu da promene i meni je zbog toga žao. Najveća odgovornost je na Vučiću, iako ne mislim da je on isključivo odgovoran za situaciju u kojoj se nalazimo. Kada vidim kako nam izgleda otvaranje Trga republike ili auto-puta, onda mogu da mislim na šta će ličiti ti izbori i za to nije odgovorno društvo već političari i stranke koji u nedostatku ideja, argumenata, ozbiljnosti odgovornost za loše stanje prebacuju na drugu stranu. Predložio sam Zakon o formiranju predizborne Republičke vlade i iste takve vlade na nivou Vojvodine i svih lokalnih samouprava", rekao je on.

Nakon završetka sastanka, novinarima se obratio predstavnik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

"SNS je danas učestvovao u razgovorima na FPN i time smo pokazali svoju dobru volju da razgovaramo i sa predstavnicima nevladinih organizacija i sa predstavnicima opozicionih stranaka. Danas je Zoran Živković na početku rasprave izvređao SNS i predsednika Vučića i napustio sastanak. On je time pokazao da suštinski ne želi bilo kakav dijalog i on smatra da je suština političkog života da svakoga dana izmišlja najgore moguće uvrede na račun predsednika Republike. SNS će i na narednim okruglim stolovima da učestvuje, služaćemo pažljivo šta je to što nevladine organizacije i opozicija žele da nam predlože kako da unapredimo naš izborni sistem. Moj utisak je da je u Srbiji sve dobro, postoji samo jedan problem, a to je što će Vučić da učestvuje na izborima, i to je čini mi se poruka svih onih koji debatuju svakoga dana da li imamo dobre ili nemamo dobre izborne i druge zakone. Ove zakone o kojima razgovaramo doneti su u vreme njihove vlasti i sada im oni ne valjaju, šta se to promenilo. Promenilo se to što ih narod neće", rekao je Martinović.

Predstavnik SPS Đorđe Milićević rekao je da jedan deo opozicije zapravo ne interesuju razgovori.

"Njih ne interesuju ni izbori, ni sloboda medija, ali kažu da ih to interesuje da bi im to bio uslov za bojkot narednih parlamentarnih izbora. Jedino što ih interesuje jeste da imaju svoje ljude u REM, RTS što je krajnje nedopustivo. SPS se zalaže za razgovor koji će poboljšati sve postojeće procese u Srbiji i smatramo da bojkot svakako nije dobar pravac", istakao je Milićević po završetku sastanka.

Predstavnik Jedinstvene Srbije Života Starčević rekao je da je za dijalog potrebna dobra volja.

"Mi iz vlasti smo bili u kompletnom sastavu i pokazali smo dobru volju za dijalogom, ali je problem što je jedan deo opozicije bojkotovao današnji sastanak i pokazao nedostatak dobre volje", rekao je Starčević.

Iz Stranke moderne Srbije rekli su da nisu skloni da prihvate argumente za bojkot parlamenta.

"Mislimo da je žalosno da u 21. veku u Srbiji raspravljamo o tome šta je funkcionerska kampanja i kom funkcioneru ćemo pripisati da otvara put a kom da otvara školu", rekli su iz ove stranke.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo je rekao da su danas razgovarali o finansiranju izborne kampanje i da je u toj oblasti na sastanku bilo pomaka i obećanja da će doći do izmene zakona.

"Druga tema medija nije dobila dovoljno prostora. Ono što je pokazatelj nekog pomaka jeste to da oko većine tačaka koje smo izneli danas imali saglasnost i vlasi i opozicije. Ostaje da se vidi koji su to zakoni koji se mogu promeniti u ovom periodu i kako će se to odraziti na kvalitet izbora. U ponedeljak ćemo otvoriti temu biračkih spiskova i izborne administracije. Ono što je SNS zahtevao jeste da se daju konkretni članovi zakona koeje bi trebalo izmeniti", rekao je Antonijević.

foto: Kurir

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, medijator dijaloga, rekao je ranije za Tanjug da će mediji i finansiranje izborne kampanje, zbog osetljivosti, opet biti teme.

Dodao je da su organizatori od političkih stranaka zatražili da pošalju u pisanoj formi osvrte na dosadašnje preporuke i ocene civilnog društva, kao i svoje predloge.

Prema njegovim rečima, pojedine stranke i vlasti i opozicije su već dostavile svoje predloge, te očekuje da će se pored toga razgovarati i o onome što su predstavile organizacije CRTA, Transparentnost, Novosadska novinarska škola.

Međutim, opozicioni Savez za Srbiju (SzS) nije promenio odluku i neće danas učestovati na četvrtom razgovoru vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a sastanku takođe neće prisustvovati ni predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS).

Iz vladajuće koalicije još nema potvrde da će doći na novu rundu dijaloga, ali su nakon poslednje, iz SNS-a poručili da su stranka dijaloga koja je spremna na razgovore. LDP i LSV potvrdile su dolazak.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track