BIVŠI GRADONAČELNIK UNIŠTIO KOMBINAT: Ojadili PKB za 10 milijardi pa đuskali sa Đilasom
Foto: Marina Lopičić

Sramno

BIVŠI GRADONAČELNIK UNIŠTIO KOMBINAT: Ojadili PKB za 10 milijardi pa đuskali sa Đilasom

Politika -

Dubioza: Đilasovi kadrovi su za godinu i po dug uvećali pet puta. Izveštaj revizora iz aprila 2012. pokazao da postoji dug od 2,4 milijarde, a već u septembru 2013. on je narastao na 9,9 milijardi

U trenutku kad je PKB 2013. godine dostigao enormni dug od čak 10 milijardi dinara, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas slavio je i đuskao s direktorima ovog preduzeća!

Iako je preduzeće, kojim je upravljao Grad Beograd, bilo u potpunoj dubiozi, to nije sprečilo Đilasa i njegove bliske saradnike, tadašnjeg generalnog direktora PKB Rajka Mandića i predsednika Samostalnog sindikata Milisava Đorđevića, da se provode, kaže naš izvor.

Đilasovo obećanje... Radnici nisu dobili  nadoknadu pa  su tužili državu
Đilasovo obećanje... Radnici nisu dobili nadoknadu pa su tužili državufoto: Screeenshot

Izveštaj revizora

- Njih dvojica su se vodili kao Đilasova produžena ruka, a za PKB je njihovo poslovanje bilo kobno. Za godinu i po dana dug se uvećao skoro pet puta! Izveštaj nezavisnog revizora iz aprila 2012. pokazao je da postoji dug od 2,4 milijarde dinara, a već u septembru 2013. godine narastao je na neverovatnih 9,9 milijardi - kaže naš izvor.

To sve je ukopalo PKB, a razlog su, između ostalog, ogromni krediti. - Milijarde u kešu su izvučene preko banaka, a hipoteke su stavljene na zemljište - kaže naš sagovornik.

foto: Screeenshot

Kolektivna tužba

Među onima koji su ostali oštećeni su i radnici PKB treće generacije u penziji. Oni su imali pravo da nakon prodaje dobiju akcije i to je, u dopisu koji Kurir poseduje, potpisao i obećao im lično Đilas. Pošto nisu dobili nadoknadu, više od 2.000 radnika podiglo je kolektivnu tužbu protiv države. Šokantno je i to da je Gradska uprava u trenutku uvećanja duga poslala dopis PKB u kom piše da su rezultati impresivni i da treba nagraditi menadžment!

Direktor Republičkog zavoda za statistiku ekonomista Miladin Kovačević kaže da je to bilo vreme kad su se krediti lakše dobijali, a banke su bile manje osetljive na rizike. - Govoriti da su postignuti impresivni rezultati u trenutku tolikog duga je besmislena parada. Ne vodi se računa o tome kako su rezultati postignuti. Đilasovi ekonomski programi su poznati kao retrogradni koji nigde ne funkcionišu - kaže Kovačević i dodaje da je loš sistem podizanje kapaciteta državne imovine tako što će državni budžet da ulaže.

Pokušali smo da stupimo u kontakt s bivšim generalnim direktorom Rajkom Mandićem, ali on više ne koristi službeni broj telefona.

Kurir.rs/Silvija Slamnig Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track