HRVATSKO LUDILO! Srpskoj Vojsci zabranili da uđe u Jasenovac! Vulin: Zgađen sam ustaškom sramotom!
Foto: EPA/ANTONIO BAT, Beta Darimir Banda, Dragana Udovičić

nastavlja se divljanje

HRVATSKO LUDILO! Srpskoj Vojsci zabranili da uđe u Jasenovac! Vulin: Zgađen sam ustaškom sramotom!

Politika -

Hrvatska nastavlja sa skandaloznim odlukama - posle pravljenja liste nepoželjnih pevača iz Srbije u Hrvatskoj, delegaciji Vojske Srbije koja je trebalo da prisustvuje obeležavanju Dana Svetih novomučenika jasenovačkih zabranjen je ulazak u tu zemlju.

Ne smemo da ćutimo

Ministar odbrane Aleksandar Vulin priznaje da je zgađen ovom odlukom i da je Hrvatska time još jednom pokazala svoju ustašku sramotu.

U delegaciji Vojske Srbije bili su starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, a njihovo prisustvo obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika bilo je najavljeno. Na granici, na prelazu Batrovci-Bajakovo, delegacija je zaustavljena i pretresena. U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose. Iako su članovi Vojske bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, carinici su im saopštili da nemaju dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uslove boravka.

foto: Stefan Jokić

Ministar odbrane je rekao da je kao čovek zgađen, a kao antifašista poražen. On je za Kurir rekao i da Srbija nikada ne bi sprečila nekoga da oda počast žrtvama nacista:

- Ako Hrvati ili njihova vojska ikada budu poželeli da dođu u Srbiju i polože venac na grob streljanih kragujevačkih đaka ili od ustaša pobijenih Srba u Šidu, biće dobrodošli, i niko ih neće sprečiti da se poklone senima žrtava. Meni je zabranjeno da uđem u Hrvatsku jer sam hteo da se poklonim jasenovačkim mučenicima, a sada tu sramotu ponavljaju zabranom ulaska našoj deci. Sledbenici Pavelića ne mogu da dopuste Srbima da se okupljaju ili sećaju. Svako je danas još jednom izabrao stranu sveta kojoj pripada: mi jasenovačku istinu, a Hrvatska ustašku sramotu.

foto: Profimedia

Politički analitičar Branko Radun kaže da ponašanje države Hrvatske prema Srbima nije nikakvo iznenađenje, već kontinuitet hrvatske politike.

- Pogledajte kakav tretman imaju Srbi u Hrvatskoj, učestale napade na turiste, prava antisrpska histerija, i to je, po meni, kontinuitet hrvatske politike. To je trajno obeležje, ta antisrpska ideja je deo hrvatskog identiteta. Pavelić nije incident, to je trajna crta i mi treba s tim da se suočimo - navodi Radun.

Kolinda optužuje

Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, oglasila se na Tviteru:

foto: epa06094229

- Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susedima, a kako bi se skrenula pažnja s teškog unutrašnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srpske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice, koje srpska strana nije poštovala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primer neprimerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima.

Aleksandar Vučić

POŠTUJEMO SVOJE I TUĐE ŽRTVE

foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se kratko osvrnuo na incident i rekao da je „nama važno da onoliko koliko poštujemo svoje žrtve, poštujemo i tuđe“.

- Ja razumem da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti u Drugom svetskom ratu. Bolje da ne komentarišem izjave koje sam čuo u Poljskoj. Postojala su samo dva nacistička režima u Evropi - kazao je Vučić.

Ovo nije normalno

SMETAJU IM I PEVAČI

foto: Aleksandar Jovanović Cile, Damir Dervišagić

Zagrebački ratni veterani zatražili su zabranu nastupa Bajage, Miroslava Ilića, Seke Aleksić, Željka Joksimovića, Cobija i Željka Samardžića na Rujan festu krajem septembra. Oni su tražili zabranu jer su ovi pevači, navodno, pevali četničke pesme i pozivali na agresiju na Hrvatsku.

Kurir.rs/Ka­ta­ri­na Blagović Foto: Beta/Darimir Banda,Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track