MINISTARSTVO ODBRANE ODGOVORILO ANDREJU PLENKOVIĆU: Hrvatska umesto što laže i kao i uvek Srbe krivi za sve, duguje izvinjenje i kajanje
Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

saopštenje

MINISTARSTVO ODBRANE ODGOVORILO ANDREJU PLENKOVIĆU: Hrvatska umesto što laže i kao i uvek Srbe krivi za sve, duguje izvinjenje i kajanje

Politika -

BEOGRAD - Izjava premijera Plenkovića je nevešt pokušaj prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve, poručuju iz Ministarstva odbrane.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

U saopštenju koje je dostavljeno medijima Ministarstvo pita u kojoj se to demokratiji zabranjuje prisustvo komemorativom skupu.

''Poseta komemoraciji i bogosluženju nije vojna vežba ili inspekcija vojnih postrojenja pa da se najavljuje, ali mi smo i to uradili. Organizator komemoracije episkop Jovan je preko eparhijskog sekretara Đorđa Teodorovića, obavestio policijsku stanicu Novska upravo o dolasku naše delegcije. O prolasku naše delegacije obaveštena je naša granična policija kako bi u saradnji sa hrvatskim organima ubrzali granične procedure i omogućili nesmetan prolaz'', navodi se u saopštenju.

Uz konstataciju da ni jednom procedurom nije propisana obaveza prijave dolaska ili propisane forme, a da je Ministarstvo ipak prijavilo dolazak u saopštenju pitaju ''zašto su organi Hrvatske u zabrani ulaska upisali da je razlog nedostatak dokaza za svrhu putovanja, iako je delegacija pokazala poziv za učešće na skupu''.

foto: Beta/Darimir Banda, Profimedia

''Mi smo prijavili da dolazimo. Ako nismo prijavili dolazak, kako su organi Republike Hrvatske znali da kombi sa civilnim tablicama i civilnim putnicima prevozi vojnike na hodočašću? Ako im nije prijavljeno da dolazimo zašto su otvarali prtljag putnicima, držali ih satima na granici, kopirali im pasoše? Ako su uniforme u prtljagu bile problem, zašto nisu prihvatili ponudu naših kadeta da uniforme ostavimo u Srbiji i nastavimo sa putovanjem u Jasenovac'', pitaju u MO.

Navode da Hrvatska, ''umesto što laže i kao i uvek Srbe krivi za sve'', duguje izvinjenje i kajanje, uz poruku: ''Gde piše da je za dolazak u Jasenovac potrebna pisana dozvola ili pismeni zahtev''.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track