Najnovije vesti

STEFANOVIĆ O BORBI PROTIV PRIJEMA KOSOVA U INTERPOL: Srbija već temeljno radi s partnerima
Foto: Marina Lopičić

Generalna skupština Interpola biće u oktobru u Čileu

STEFANOVIĆ O BORBI PROTIV PRIJEMA KOSOVA U INTERPOL: Srbija već temeljno radi s partnerima

Politika

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da će na zasedanju Generalne skupštine Interpola u oktobru u Čileu ukazati na to da ne postoje ni policijski, ni politički, ni pravni razlozi da takozvano Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

"Nećemo da dozvolimo da zasedanje Generalne skupštine Interpola prođe bez naše borbe. Ja ću predvoditi našu delegaciju i otići ćemo i ranije, kako bismo razgovarali sa velikim brojem ministara unutrašnjih poslova koji suštinski odlučuju o glasanju", naveo je Stefanović.

On je dodao da Srbija na sprečavanju prijema tzv Kosova u tu policijsku organizaciju već temeljno radi sa partnerima, ali i sa zemljama koje su na prošlom zasedanju radile protiv naših interesa.

"Hoćemo da ih uverimo da ne postoje ni policijski, ni politički, ni pravni razlozi za prijem tzv Kosova u Interpol i da ne možemo na taj način da narušavamo integritet Interpola i da bi to nanelo štetu ugledu te policijske organizacije", naglasio je Stefanović.

On je ocenio da će borba biti teška, jer nije u pitanju samo Priština, već i svetske sile koje su priznale nezavisnost Kosova i koje zajedno sa Prištinom lobiraju za prijem u Interpol.

"Oni žele da privremene prištinske institucije budu primljene u što više međunarodnih organizacija kako bi time podržali tzv nezavisnost", rekao je Stefanović.

Ministar je izrazio uverenje da će Srbija, u saradnji sa pratnerima, imati šansu da se bori da ostvari svoje nacionalne interese, bez obzira na to što će borba, kako je rekao, biti izuzetno teška.

On je ocenio da je Srbija već postigla napredak u odnosu na prošlogodišnje glasanje u Interpolu i istakao da je kampanja za predstojeće zasedanje počela 21. novembra poršle godine, dan nakon što je završeno prethodno.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...