DRŽAVNI VRH SRBIJE ODGOVARA NA OPTUŽBE HRVATA: Ustaštvo se povampirilo, Kolinda napada Srbiju da skrene pažnju sa ugnjetavanja Srba
Foto: Beta/HINA/Denis Cerić, Predsedništvo Srbije

Kontraudar

DRŽAVNI VRH SRBIJE ODGOVARA NA OPTUŽBE HRVATA: Ustaštvo se povampirilo, Kolinda napada Srbiju da skrene pažnju sa ugnjetavanja Srba

Politika -

Licemeri: Hrvatski zvaničnici tvrde da Srbija incidentom, kako nazivaju odlazak delegacije VS na komemoraciju u Jasenovcu, pokušava da skrene pažnju s teškog unutrašnjepolitičkog stanja

Andrej Plenković, hrvatski premijer, i Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, želju delegacije Vojske Srbije da prisustvuje komemorativnom skupu u Jasenovcu ocenili su kao provokaciju i izazivanje incidenta!

Prvo su govorili da poseta nije najavljena, a kada ih je Beograd demantovao, Kitarovićeva je otišla korak dalje i navela da Srbija pokušava da skrene pažnju sa svog teškog unutrašnjepolitičkog stanja.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pravdaju „Oluju“

Dok hrvatski politički vrh zamenom teza pravi od Srbije „lošeg momka“, u Hrvatskoj se skupljaju potpisi (za referendum) da se Srbi izbace iz Sabora, a Milorada Pupovca čeka ribanje od vladajuće koalicije zbog upoređivanja današnje Hrvatske sa NDH.

Da je vojna delegacija uredno prijavila svoj dolazak, potvrdio je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. - Naši kadeti i pitomci i u Mauthauzen idu u našim uniformama i nikome nisu smetali, ali smetaju u Jasenovcu - kazao je Vučić i potvrdio da je policijska stanica u Novskoj bila mnogo ranije obaveštena o poseti delegacije Vojske Srbije. - Nije to bila ustaška uniform, koja je tamo pravila zločine, ali zaboravite, neka oni rade svoj posao i imaju svoje istine, a mi ćemo da govorimo o jednoj jedinoj istini - naveo je Vučić.

Moderna država

Prema rečima Ivice Dačića, šefa diplomatije, Hrvatima je provokacija svako pominjanje Srba.

foto: Marina Lopičić

- To više nije stvar samo predizborne kampanje, mržnja prema Srbima je postala deo svakodnevne politike. Kolindi bi bilo bolje da, umesto što brine o unutrašnjim stvarima Srbije, brine o stanju u Hrvatskoj - kazao je Dačić za Kurir.

U razgovoru za Kurir, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručuje da Srbija nema sa čega da skreće pažnju, dok se za Hrvatsku ne može isto reći.

- Za razliku od Hrvatske, u kojoj su vlade nestabilne i sa malom uslovljenom većinom, Srbija je zahvaljujući Vučiću stabilnija i mirnija nego ikad - kaže Vulin. On dodaje da Srbija nema šta da krije ili sa nečega da skreće pažnju, ali da hrvatska predsednica ima sa mnogo čega, a posebno sa nasilja prema Srbima u Hrvatskoj, vraćanja ustaštva, nekažnjenih zločina i u Jasenovcu i u „Oluji“. - Zato umesto da su pustili našu decu da se pomole za duše pobijene srpske, jevrejske i romske dece u Jasenovcu, oni su zabranili dolazak hodočasnika. Ko brani deci da dođu na molitvu, taj hoće da se Jasenovac zaboravi i „Oluja“ opravda.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta kaže da objašnjenja hrvatske predsednice i premijera imaju za cilj da pošalju poruku da je srpska politika nazadna, a da je Hrvatska moderna i evropska država.

Linta je dodao da Srbija treba sve značajnije međunarodne organizacije, države i svetske medije da izveštava o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj.

HRVATSKE PROVOKACIJE

- Grabar Kitarović je izjavila da je ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ odbranjena Hrvatska - Grabar Kitarović išla u Blajburg da se pokloni mestu gde su ubijene ustaše, ali nikad zvanično nije bila u Jasenovcu - Hrvatska predsednica se hvalila da voli Tompsonove pesme (u nekima od njih se peva o klanju Srba) - Hrvatska desničarska udruženja prikupila potpise za održavanje referenduma kojim bi se ograničila prava nacionalnih manjina i izbacili Srbi iz Sabora - Hrvatski ratni veterani tražili zabranu za srpske pevače na festivalu u Hrvatskoj - Ministru odbrane Aleksandru Vulinu u aprilu 2018. zabranjeno da poseti Jasenovac - Srpski turisti napadnuti u Hrvatskoj, a hrvatska predsednica nije osudila napad - Srbi iz Hrvatske napadnuti u kafiću u Kninu tokom gledanja utakmice - Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu

Aleksandar Vulin KRSTIČEVIĆU, VIŠE NE VAŽE RASNI ZAKONI IZ NDH

foto: Vladimir Šporčić

Damir Krstičević, potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane, poručio je Vučiću i Vulinu da moraju da razumeju da „ovo više nije ’91, pa da vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kad žele“. Vulin je na izjavu hrvatskog ministra odbrane poručio da on, Krstičević, treba da razume da ovo nije ni ’91. ni ’41. i da više ne važe rasni zakoni iz NDH, kada se branilo Jevrejima i Srbima da se slobodno kreću.

Kurir.rs/Katarina Blagović Foto: Beta/HINA/Denis Cerić,Predsedništvo Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track